Michal Šebek: V Česku je tak bídný sociální systém, že i uprchlíci utíkají

25.04.2016 13:39

V posledních několika dnech slýcháme ze všech stran o migraci, v jejímž důsledku se i Česká republika má postarat o utečence a prchající lidi ze zemí, které jsou zbídačeny válkou a jinými nepokoji.

Michal Šebek: V Česku je tak bídný sociální systém, že i uprchlíci utíkají
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Přestože masy migrantů čekající za hranicemi budí spíše dojem „invazní armády“, přesto máme soucit a snažíme se jako země některým pomoci. A je to tak přece správné. Je nutné pomáhat těm, kdož jsou v ohrožení života nebo perzekuováni. Co bychom to byli za lidi, kdybychom takovým zoufalcům nepomohli.

Na druhou stranu je správné, že vláda určila, komu se pomoc bude poskytovat. Do jisté míry je také rozumné, že tento úkol svěřila tuzemským ´neziskovkám´, které samozřejmě dychtí po penězích na svůj chod, provoz a platy svých zaměstnanců. De facto stát má volné ruce a nemusí se zabývat řešením integrace, naproti tomu ´neziskovky´ mají co dělat a dostanou peníze. Takže všichni budou vlastně spokojení.

Když však pominu trapnou epizodu s projektem Generace 21, která jako jedna z několika neziskových organizací měla řešit integraci utečenců, kterou ovšem jaksi nezvládla, neboť migranti, kteří s ní do Česka přišli, záhy se snažili utéci dál „za kopečky“, je smutné a žalostné že i ti, kteří zde žádají o azyl, raději utíkají dál do Evropy nebo se vracejí tam, odkud přišli. Proč odmítají naši pohostinnost, pomoc a podporu? Vždyť jim stát dá z peněz daňových poplatníků sociální dávky na žití, střechu nad hlavou, jídlo a kdejaké vymoženosti. Proč tudíž chtějí dál do Evropy nebo se vrátit domů. Že by náš sociální systém nebyl ve skutečnosti až tak štědrý?!

Doposud jsme totiž slýchali z úst ministryně Marksové o tom, že náš sociální systém je více než štědrý, neboť jej lidé zneužívají – převážně však nepřizpůsobiví a jim podobní. Že by to tak byla jen čirá vládní propaganda, která navenek říká, že v česku je dobrý sociální systém, který je ovšem ve skutečnosti na nic? Dosti možná…

Ať tak či onak je jedno jisté. Byli to právě ti žadatelé o azyl, kteří veřejně a jasně ukázali, že raději půjdou tam, odkud přišli, než aby zůstali v zemi, kde sociální dávky představují hotovou almužnu. Co také jiného říci o systému například hmotné nouze, kde stát dává lidem na žití 3410 korun na měsíc? Vždyť i tohle je těm uprchlíkům málo. A lze se jim vůbec divit, že raději utíkají nazpět tam, odkud přišli…

Michal Šebek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…