Michal Škop: Další nesrovnalost s prezidentskými podpisy

24.11.2012 15:45

Míra chybovosti podpisů v peticích vyřazených prezidentských kandidátů, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra, je doslova astronomicky nepravděpodobná. Proces ověřování podpisů proto téměř jistě neproběhl tak, jak ministerstvo popisuje a zákon ukládá. Zjistili to matematici ze sdružení KohoVolit.eu.

Michal Škop: Další nesrovnalost s prezidentskými podpisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Ministerstvo vnitra kontrolovalo pravost podpisů ve dvou náhodně vybraných vzorcích po 8500 podpisech. Dnes zveřejnilo dvě čísla: Podíl neplatných podpisů v prvním a ve druhém vzorku. Podle zákonů pravděpodobnosti by obě čísla měla být zhruba stejně velká. Čím větší rozdíl v obou číslech, tím menší pravděpodobnost, že oba vzorky byly vybrány skutečně náhodně a byly kontrolovány za stejných podmínek.

„U Jany Bobošíková je šance, že oba vzorky byly vybrány a následně vyhodnoceny úplně stejně, astronomicky malá, je to přesně 1:1 238 892 476. To je stejné, jako kdybyste 30krát za sebou hodili mincí a pokaždé padl orel,“ komentuje zjištění Michal Škop, matematik ze sdružení KohoVolit.eu. „U Tomio Okamury odpovídá šance patnácti totožným hodům mincí a u Vladimíra Dlouhého osmi hodům mincí. U ostatních kandidátů se proces zdá být v pořádku, ač i u Jana Fischera a Zuzany Roithové je to ‘na hraně’”.

„Buď jsou čísla, která dnes oznámilo ministerstvo vnitra, chybná, nebo oba vzorky nebyly vybrány náhodně a následně všechny podpisy hodnoceny za stejných podmínek, jak požaduje zákon. Matematické rovnice hovoří jasně,“ dodal Michal Škop.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kohovolit.eu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…