Milan Frydrych: Pokles exportních zakázek tlačí PMI dolů

01.06.2018 19:26

Český index nákupních manažerů ve výrobě v květnu klesl o 0,7 b. na 56,5 b. Trh očekával pokles na 56,2 b. Index je tak nejnižší od loňského srpna. PMI tak jasně naznačuje pokles tempa růstu HDP ve druhém čtvrtletí, který se podle našeho názoru bude pohybovat okolo 3,0 %.

Milan Frydrych: Pokles exportních zakázek tlačí PMI dolů
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Zvýšení objemu výroby bylo způsobeno převážně tuzemskými zakázkami. Naopak růst exportních zakázek stejně jako minulý měsíc poklesl. To je v souladu s naší prognózou, která říká, že vývoz tento rok zpomalí a přispěje tak méně k růstu HDP. 

Tempo tvorby pracovních míst se snížilo v souvislosti s oslabením tlaku na výrobní kapacity, podobně jako minulý měsíc. Růst cen vstupu zpomalil, ale stále je výrazný kvůli omezeným kapacitám dodavatelů a nedostatku materiálů. Výrobci se tak snaží vytvořit si rezervní zásoby, což povede k dalšímu výraznému zvýšení cen vstupů a s odstupem času i k růstu cen výstupů, který se promítne do spotřebitelské inflace. Firmy jsou nadále velice optimistické ohledně budoucího vývoje, ale jejich optimismus se vytrvale snižuje. 

Český PMI se drží nad hranicí 50 bodů již dvacátým druhým měsícem v řadě. Index klesl v Německu, Polsku a v celé eurozóně. Naopak Maďarsko zaznamenalo nárůst. Podle dat dochází k čím dál větší synchronizaci českého PMI s německým a PMI eurozóny. Nicméně český index ve výrobě nadále naznačuje pokračování nadprůměrného růstu české ekonomiky. Pro tento rok odhadujeme průměrný růst HDP na 3,5 %.

 

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …