Milan Knížák: Blbismus jako vědecká disciplína

11.06.2021 14:37 | Komentář

To, co vládne světu, je blbismus, blbostika, blbověda, blboživot.

Milan Knížák: Blbismus jako vědecká disciplína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Na začátku moderny vyjadřovali někteří filozofové prorocky obavu z vědy a vědců (např. Wittgenstein). Polověda, předstírání znalostí a manipulace informacemi zasytily náš svět. Politická korektnost znamená jasnou lež, genderová korektnost nesmysl. S humanitou a s lidskými právy to nemá nic společného.

Teď se nám ještě pouštějí do jazyka. Dámy, vyžadující jméno bez přechylování, nechápou, že odstraňují z jazyka velkou vymoženost a prvek žensko-mužské rovnoprávnosti. Když řekneme jméno Nováková, je jasné, že se jedná o ženu. Když se představí jako Jana nebo Franta Novák, je to pro člověka, který se nevyzná v českých křestních jménech, jedno a to samé.

Na okraj bych chtěl podotknout, že čeština je krásná a bohatá řeč. Samozřejmě že jazyk, jako je např. angličtina, jež je hodně tradiční, ale mluví se jí v polovině světa, obsahuje řadu pojmů, které dnes frekventují, ale struktura angličtiny je středověká. Proti tomu je čeština gramaticky vyspělá, abstraktní a velmi ohebná.

Měli bychom být na svůj jazyk hrdí a chránit ho před útoky pitomců. Polovzdělanost, která dnes vládne světem, je nebezpečnější než nevzdělanost. Vyvolává zdání vědění, a tím odstraňuje stud, a právě ten současný svět naléhavě potřebuje.

Systém současné výuky nevede k znalosti a porozumění. Děti sedí u počítačů a učí se zapomínat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …