Milan Knížák: Kam se ztratila demokracie?

25.04.2022 19:53 | Komentář

Korejské i vietnamské války trvaly dlouho. Nedá se říct, že by je Američané vyhráli, poněvadž zbyl podivně komunistický Vietnam a agresivní Severní Korea. Ani v dalších lokálních konfliktech např. v Malé Asii nebyli Američané jasnými vítězi.

Milan Knížák: Kam se ztratila demokracie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Proč to píši? Ani ve válce Ruska proti Ukrajině nemusí dojít k poražení jedné strany a tančení na její mrtvole, ale k nějakému typu příměří, vytvoření rovnováhy, najít způsob jak zachránit vlka i ovci. Je to o jednání, jednání, jednání. A bez demagogie…

To, jak herecký prezident Ukrajiny a zpozdilí evropští politici rozdmychávají ukrajinský konflikt, je nebezpečné. Východní Ukrajina je problémem dlouhodobým a měl by se řešit diskuzí, ne ozbrojeným konfliktem. Podněcování k válce je ta nejpitomější varianta. V naší nejisté době, kdy se do vlád všech zemí dostávají velmi podivní jedinci, o kterých nevíme, zda jsou stabilní a jak se zachovají pod tlakem okolností, je situace zvlášť nebezpečná.

Zmáčknutí atomového knoflíku může být opravdu dílem náhody nebo osobního selhání, které zažehne konflikt, jež nebude možno zastavit a který postihne nejen válečnou zónu, ale celý svět.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Není kam emigrovat, není kam utéct. Pokud vypukne světová válka, všude nás dostihne. V takovém případě by bylo asi nejlepší vyjít před dům, posadit se a čekat, až to rychle přijde. Každé zdržení by přineslo jen větší utrpení.

Zatímní stav reinkarnuje totalitní prvky. Roste cenzura, která polarizuje společnost a anuluje demokratické principy. Zmatená podpora ukrajinských emigrantů, která vede k ožebračení naší země, s sebou přináší politickou nejistotu a občanskou neposlušnost. Ukrajině ani Evropě nepomůže chudé a rozvrácené Česko. Pomoc potřebným je něco samozřejmého, ale nelze jedněm pomáhat a druhé destabilizovat.

Současná situace dává zelenou tlučhubům a rychlokvašným politikům. Věřil jsem, že postbabišovská vláda dá naši zemi do pořádku, ale zatím jen prodloužila nouzový stav a politici si hrají na hrdiny v neprůstřelných vestách a přilbách, aby byli na evropském jevišti dobře vidět.

Kam se ztratil zdravý rozum?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…