Milan Knížák: Roste velká korupční aféra

06.04.2014 7:34

Jiří Fajt pracoval v letech 1995-1998 jako statutární zástupce generálního ředitele Národní galerie v Praze Martina Zlatohlávka a měl zásadní vliv na řízení NG.

Milan Knížák: Roste velká korupční aféra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

V roce 1998 byla NG vyměřena částka 68,3 milionů Kč, kterou byla povinna vrátit do státního rozpočtu. Jenom penále za neoprávněně použité státní dotace činilo 24,6 milionů Kč.

Celkové účetní nedostatky dosáhly 615 milionů Kč!!!

Velkou část neoprávněně použitých prostředků tvořila účelová dotace 44 milionů Kč přidělená na provoz nově otevřeného Veletržního paláce, kterou tehdejší vedení NG použilo ve prospěch Sbírky starého umění řízené J. Fajtem.

V r. 1999 existovalo v Národní galerii 25 kont s nejrůznějšími dispozičními právy, která byla zrušena až na konci roku po nástupu generálního ředitele Milana Knížáka.

Od 16. 2. do 21. 5. 2006 se v Obrazárně Pražského hradu uskutečnila výstava Karel IV., hlavní kurátor byl J. Fajt. Náklady, které na výstavu Správa Pražského hradu (SPH) vynaložila, dosáhly 71 milionů Kč. Po výstavě zbyl SPH deficit cca 61 milionů Kč. Jiří Fajt fakturoval za přípravu výstavy SPH 1 982 496 Kč, což je v Čechách nehorázná suma.

Od 20. 6. do 30. 9. 2012 se v GASKu v Kutné Hoře uskutečnila výstava Europa Jagellonica. Původně schválený rozpočet byl 5 milionů Kč a počítalo se se zvýšením na 8 milionů Kč.

Finální účet za výstavu však přesáhl 30 milionů Kč, z nichž 10,3 milionů Kč uhradil stát prostřednictvím Ministerstva kultury z prostředků, které slouží na pokrytí nenadálých výdajů spojených s živelnými pohromami nebo státem prohranými soudními spory. Udělení této dotace je předmětem vyšetřování Policie České republiky.

Od roku 2000 nepracoval J. Fajt jako kurátor ani jako manažer v žádné sbírkotvorné instituci. Působil v Německu jako spolupracovník (mitarbeiter) na projektu dějin východoevropského umění a smlouvu má do roku 2019, i když tvrdí, že letos končí.

Výstava Europa Jagellonica skončila 30. 9. 2012 a dosud nevyšel katalog, který měl Fajt k výstavě připravit.

Jmenování J. Fajta do funkce generálního ředitele NG provedené ministryní A. Hanákovou proti vůli ministerské výběrové komise bylo učiněno v době, kdy byla ve dvojí demisi a podle jejích vlastních slov „už 4 dny neměla být v úřadě“.

Sponzorem KDU-ČSL je Luděk Sekyra (Sekyra Group), jehož matka je vlastníkem Picassova obrazu „Sedící dívka“ pocházejícího z kolekce Vincence Kramáře. Došlo k dvěma pokusům obraz ilegálně vyvézt do zahraničí.

Druhý pokus učinil Jan Třeštík, tehdy ředitel GASKu, který byl za tento čin pravomocně odsouzen.

O J. Třeštíkovi, nyní majiteli Prinz Prager Gallery, uvažuje J. Fajt, podle vlastních prohlášení, jako o nájemci atraktivního Paláce Kinských na Staroměstském náměstí.

J. Fajt ve svých prohlášeních mnohokrát avizoval nevhodnost starobylých paláců pro potřeby NG (což je absurdní, poněvadž paláce jsou významnými památkami, navíc v důležitých lokacích). V této souvislosti se objevuje záměr L. Sekyry postavit na záplavovém území Rohanského ostrova Kaplického blob, do kterého by mohla být umístěna celá NG.

V roce 2008 získalo Konsorcium Rohan většinově vlastněné firmou Sekyra Group pozemky na Rohanském ostrově a zavázalo se za ně zaplatit 1,68 miliardy Kč. Developerský projekt Rohan se však zadrhl, o pozemky není dostatečný zájem a stavba atraktivní NG by přitáhla zájemce.

Doložitelné spojení J. Fajta (NG), J. Třeštíka (soukromá PPG), L. Sekyry (Sekyra Group) a ministra kultury D. Hermana zřetelně naznačuje, že se rodí rozsáhlá korupční aféra.

Bylo by dobré zjistit, zda tato aféra vzniká pod patronací předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a ministr Herman je jen figurou, která může být obětována, nebo zda se jedná o Hermanovu aktivní účast.

Současná vláda má plná ústa boje proti korupci. Neznám větší a nestoudnější pokus o zneužití pravomocí v kulturní oblasti, než je tento.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Knížák

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…