Milan Knížák: Setkání s uměním

15.02.2022 18:08 | Komentář

Muzeum má smysl i když je prázdné, i když tam nejsou návštěvníci. Vědomí existence muzea je něco jako vědomí pokladu.

Milan Knížák: Setkání s uměním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

O státním pokladu (nejen, asi to platí o většině pokladů) také víme jen z doslechu, ale jsme si ho vědomi a to vědomí stačí. Samozřejmě bych nechtěl muzea zcela uzavřít, ale Matějská pouť, v kterou se dnes muzea přetvářejí, je nevhodným řešením. Vždy jsem říkal, že na vstup do uměleckých muzeí by mělo být potřeba vízum, tzn. že by eventuální návštěvníci museli podstoupit nějakou snahu o možnost potkat se s uměním.

Trochu mi to připomíná obývací pokoj v maloměstském bytě, který byl neustále našlechtěný a rodiny ho nepoužívaly. Byl to jejich poklad, který ukázaly jen pozvaným návštěvám. Určitá tajemnost, skrytost a drobná askeze jsou součástí lidského života a měly by zůstat zachovány. Dnes se vše skryté odkrývá, zveřejňuje, zlehčuje, vulgarizuje. Umělecké dílo je něco, co se v člověku zakořeňuje, a takové zakořenění potřebuje čas a pokoru. Hlučící davy tomu nepomáhají.

Dokud se budou muzea posuzovat podle počtu návštěvníků, bude to znamenat úpadek vzdělanosti, ne její posílení. Je to jeden z omylů současného světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…