Milan Rokytka: Státní rozpočet, věc partajní, expertní nebo veřejná?

09.12.2013 7:27

Oligarchové si hrají s našimi penězi zcela neprávem. Samozřejmě nechudnou.

Milan Rokytka: Státní rozpočet, věc partajní, expertní nebo veřejná?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Janem Fischerem v hádce o rozpočet

Podoba státního rozpočtu na příští rok, která dnes prošla ve sněmovně prvním čtením, je pro náš stát lepší, než kdyby republika fungovala od ledna v rozpočtovém provizoriu. V pořadu televize ČT 24 to uvedl člen Rady ekonomických poradců hnutí ANO Petr Zahradník, který dříve byl členem obdobného orgánu NERV vlády Petra Nečase (ODS).

Zahradník uvedl, že doporučil návrh rozpočtu s výhradami schválit, ale jeho kolegové v Radě ekonomických poradců ANO byli k návrhu rozpočtu mnohem kritičtější.  Rozpočet například počítá pro příští rok s méně penězi pro aktivní politiku zaměstnanosti. Částka u této položky je jen ve výši 82% letošního stavu.

Miroslav Kalousek (TOP 09), jakožto bývalý ministr financí a současný "rozpočtový lídr" rodící se opozice, rozpočet postavený na daňových zákonech Nečasovy vlády kritizuje z důvodu vysokého schodku, ještě nižší schodek požadovala ODS. Kalousek navíc přidal svůj oblíbený pseudoargument, že "suverénem je sněmovna a nemůže dávat vládě bianco šek".

Je vidět, že státní rozpočet, jakožto nejdůležitější ekonomický zákon republiky v daném roku, není pouze partajní či expertní záležitostí, ale skutečnou "věcí veřejnou". Ministr financí v demisi Jan Fischer, který z logiky věci neměl žádné politické zadání dané alespoň jakýmisi předvolebními sliby vládních stran, měl zpracovat několik, variant  návrhu rozpočtu, dát je na ministerský web a nechat o nich vlastníky státu - suverénní občany, hlasovat přímo tam.

V ideálním případě měl vzít v úvahu i rozhodnutí Lidového sněmu  o platech ústavních činitelů ve výši mediánové (nejčastější) mzdy a uspořené prostředky použít buď na snížení schodku, nebo na zvýšení sociálních transferů a investic.

Věřme, že nová vláda také vezme do úvahy trvalé přání zhruba tří pětin občanů, aby daně byly progresivní, tedy aby lidé s vyššími příjmy platily i vyšší daně, neboť ze společnosti více čerpají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Rokytka - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka