Milan Zelený: Jakpak je dnes u nás doma? Jestlipak tam ještě štěká pes?

28.09.2012 16:00

Říká se v Česku, že jsme to „prožrali a proflákali” a že „zlaté časy” v Evropě skončily.

Milan Zelený: Jakpak je dnes u nás doma? Jestlipak tam ještě štěká pes?
Foto: Oficiální stránky Milana Zeleného
Popisek: Profesor Milan Zelený

Nuž tedy: ne my, ale pouze stát a vláda „prožírá, proflakuje a plýtvá” našimi penězi, ve své neukojené touze po volebních hlasech a časté rekorytarizaci. Nepamatuji také žádné „zlaté časy“ v Evropě, ale pouze život „na sekyru“, zadlužování státu i obyvatelstva, byrokratismus, rozkrádání a korupci – nyní se šíříci po evropských zemích jako lesní požár.

Žádná účetnická „škrtforma“ nesmí předcházet promyšlené reformě: musí tomu být právě naopak. Ideologicko-stranické zájmy centra je třeba podřídit dlouhodobým a nestranicky definovaným zájmům regionů a lokalit.

Jinak se i v ČR stane to, co se právě odehrálo v USA: Kongres si odsouhlasil přestávku a vrátí se až po prezidentských volbách v listopadu. Je konec stranické formy demokracie: ideologové se nedokáží domluvit právě tehdy, kdy je občané a voliči potřebují nejvíce.

Říká se v Česku, že suverenita země může být ohrožena vysokým zadlužením. Naše suverenita země byla nezvratně omezena již v r. 1992, kdy jsme s neskrývaným nadšením odsouhlasili rozprodej národního kapitálu do zahraničních rukou, rozptýlení vlastnictví pomocí kupónové privatizace a téměř úplné „zaháknutí“ české ekonomiky na ekonomiku německou. Nyní německá ekonomika padá spolu s ekonomikami Číny a EU, a my v tom „lítáme“. Od 90. let nejsme autonomní, naše ekonomika je plně odvozená, závislá a zcela uzavřená vnitřnímu podnikání a národním podnikatelům. Žádná země nemůže být suverenní, jestliže nevlastní, neovládá a nerozhoduje o vlastních výrobních prostředcích.

Suverenitu země nemůže ochránit vláda stran, které ji tak rozmarně odevzdaly do cizích rukou – za biblickou misku šošovice. Nejde již o to, jak dělat konzervativní nebo socialistickou politiku. Dnes jde o to, jak dělat politiku moudrou, potřebnou, odborně fundovanou a hlavně národně lidskou – tedy výrazně nestranickou. Svět se změnil a konec už byl.

Ani v Česku nejde jen o jména politiků, nebo o pár „rebelů“; nejde ani o mediálně zajímavé „kauzy“ zlodějů a zločinců – dnes jde především o plné pochopení situace nás všech, jejího odborného a fundovaného vysvětlení širší veřejnosti (třeba i bez medií), a obrácení našeho úsilí do budoucnosti. Naše vytrvalé „Čekání na Godota“ post-krizových příslibů v sobě nemá zrnko racionality. Probíhající transformaci je třeba pochopit, přizpůsobit se jí, a využít nově nabízených příležitostí. K tomu musíme být autonomní a ne závislí; k tomu potřebujeme lidí svobodných, a ne stranicky svázaných.

Říká se v Česku, že je třeba solidarity ve zdanění obyvatelstva (tedy ne spravedlnosti či férovosti). Vláda udělala zásadní chybu tím, že předsunula „škrtformu“ před reformu a tím předurčila další zadlužování a úpadek. Nyní se musí schovávat za oxymoron slova „solidarita“, namísto přesnější, obamovské „redistribuce bohatství“ (tj. socialismu). V Evropě v tom „lítáme“ všichni stejně – a už vůbec nejde o úrokové míry, které vedou jen k dalšímu zadlužování.

Straší se v Česku, že můžeme skončit jako v Řecku. Řeci jso sice hodně zadlužení, ale zdaleka ne nejvíce. Můžeme tedy skončit i jako jiné země, jejichž politiku spíše bezhlavě kopírujeme. V zadluženosti na hlavu (v tisících US dolarů) je současné pořadí superdlužníků následující: 1. Japonsko (112), 2. USA (53), 3. Irsko (51), 4. Kanada (45), 5. Itálie (41), 6. Řecko (39). Spolu s Řeckem figurují ještě Francie (38), Británie (35) a Německo (33). Ostatní země jsou zadluženy o „třídu“ níže. S kým tedy „strašit“, koho a proč zůstává otázkou – v Česku stále nevyřešenou. „Lítáme“ v tom na světě všichni stejně.

Bez dlouhodobého programu vyváženého hospodářského růstu (který neumí a nemůže sestavit žádný stranický politik), se současné atmosféry pasivity, beznaděje a strachu jen těžko zbavíme. Není to ale zas tak složité: stačí volit správné lidi na správná místa – ne na základě stranické příslušnosti, ale na základě odbornosti, důvěryhodnosti a zkušenosti. Bohužel jsme se odnaučili takové lidi nalézat a rozpoznávat: volíme raději strany než osobnosti a tak zašlapáváme demokracii do historického prachu.

Odbornost, zdravý rozum, lokální, regionální i národní zájmy, autonomie ekonomiky, inovačně-znalostní strategie, trpělivé vzdělávání a výchova veřejnosti – to vše je součástí řešení. Ideologie, politické strany, ponižující billboardy, arogantní stát a nové a větší politické penězovody již ne.

Milan Zelený

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…