Miloš Kysela: Pučisté z Prahy 5

26.03.2014 11:25

V Praze 5 se údajně připravují bývalí členové koalice na svržení současného starosty Miroslava Zeleného. K radničnímu „puči“ by mohlo dojít už na čtvrtečním zastupitelstvu. Důvodem má být údajně záměr na založení komunální společnosti na správu majetku páté městské části. Podle zastupitelů věrných starostovi je ovšem za současným „přeběhnutím“ některých členů zastupitelstva snaha zabránit vypovězení „jančíkovské“ smlouvy se společností Centra a.s., která již řadu let majetek Prahy 5 spravuje.

Miloš Kysela: Pučisté z Prahy 5
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 5

Celé to vypadá jako další ukázka zvířeného bahénka české (pražské) komunální politiky. Pokud zastupitelstvo městské části Praha 5 tento čtvrtek odvolá radu, fakticky tak znemožní realizaci úsporných plánů na hospodaření s veřejnými penězi a vypovězení nevýhodné smlouvy se společností Centra a.s. Ty dlouhodobě připravují rozpočet páté městské části o miliony korun ročně. „Přeběhlíci“ z dosavadní koalice se zároveň zavděčí opozičním stranám na „pětce“, což se jim může v nadcházejících komunálních volbách jenom hodit. Preference doposud vládnoucího hnutí Uzdravme naši politiku (ke kterému patří i úřadující starosta Miroslav Zelený) nejsou aktuálně nijak slavné a někdo musí opustit loď jako první...

Falešný přítel je horší než nepřítel

Rozpad koalice na Praze 5 oznámil v úterý (donedávna koaliční) radní městské části Michal Šesták. Uvedl, že je to kvůli „pokusu o vyvedení značných finančních prostředků městské části do akciové společnosti“ a že k tomu jeho a další dva kolegy vedly dlouhodobé rozpory v zastupitelstvu. Nyní se tak prý již „nebudou cítit vázáni koaliční smlouvou“. Je to s překvapivé hlavně proto, že čtvrteční zastupitelstvo má rozhodovat „pouze“ o složení dozorčí rady nové komunální firmy. Samotné založení akciové komunální společnosti zastupitelé Prahy 5 schválili koncem ledna napříč politickým spektrem.

Majetek Prahy 5 přitom spravuje společnost Centra a.s. již řadu let. Smlouvy s ní vznikaly ještě za doby, kdy městskou část ovládala ODS a aktualizovány byly „vyhlášeným“ starostou Milanem Jančíkem. Soukromá firma dostává od Prahy 5 na základě těchto smluv kolem 100 milionů korun ročně. Pokud by o tuto zakázku přišla, byla by to pro ni velmi citelná ztráta. Radnice již nedávno napadla bezdůvodné obohacení na straně této společnosti při správě polikliniky Barrandov, protože byla údajně nadhodnocená o zhruba 100 tisíc korun měsíčně.

Podobně nevýhodné mají být pro radnici i další smluvní vztahy s touto soukromou firmou. Bylo by jen logické, kdyby se lidé s úzkými vazbami na stávajícího dodavatele služeb nyní snažili zabránit tomu, aby Praha 5 tyto závazky zrušila. Nejsou to sice miliardy, které se točily v Pražském dopravním podniku, ale pro některé pražské „kmotříčky“ i to může být dostatečně silný impuls, aby zatáhli za nitky vedoucí k hlasujícím pažím příslušných zastupitelů pro odvolání starosty.

Městská část Praha 5 jako by byla zakletá. Sotva se zdálo, že ukončením smlouvy společnosti Geosan u lokalit Na Pláni a Buďánka či podporou radnice při protestech obyvatel u projektů firmy Central Group Viladomy Na Farkáně a Nová Nikolajka nebo ukončením smlouvy se společností EkoMotol na rekultivaci skládky v motolském areálu se rozhýbaly stojaté vody developerských kauz, na které je tato městská část obzvláště bohatá, už tu máme malý komunální puč. Půl roku před obecními volbami nesmí být nic ponecháno náhodě. 

Miloš Kysela

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.