Miloslav Samek: Sváteční koncert v kostele

30.08.2018 7:33

Ještě, že našinec sleduje vývěsní tabule s kulturními pořady ve městě a okolí!

Miloslav Samek: Sváteční koncert v kostele
Foto: pixabay.com
Popisek: housle, ilustrační foto

Tak se stalo, že jsem při nelehké orientaci na nich zjistil program SPS Sokola Královské Vinohrady s názvem GAUDIUM PRAHA, který spolu s Farním sborem Českobratrské církve evangelické si nás dovoluje pozvat na koncert v evangelickém kostele v Horních Herlíkovicích, tedy ve Strážném. Poněvadž jsem si nebyl jist tím, zda se autem dostanu ke zmíněnému místu či budu moci bezproblémově zaparkovat kupř. na náměstí, vydal jsem se pěšky zkratkou po Kamenné cestě (Kamenkou) ne snad v úmorném vedru, ale vedru zvícím asi 85 degrés Fahrenheitovy stupnice, takže jsem úspěšně ve svých stařeckých letech překonal výškový rozdíl cca 300 m. Ale vůbec jsem nelitoval!

Oba, manžele Zdenu a Vladislava Součkovy, dobře znám. Jsou sbormistry zmíněného sboru již 30 let, když Vláďa dlouhá léta vedl dětský sbor RADOST PRAHA a jeho choť zase chlapecký sbor PUERI GAUDENTES. DPS Radost založil Vladislav Souček v roce 1961 při ZUŠ Šimáčkova, Praha 7 a sbor Pueri gaudentes Zdeňka Součková v roce 1990. Oba jsou nositeli četných ocenění. Vláďa obdržel Cenu Bedřicha Smetany, Cenu Františka Lýska, jakož i Medaili MŠMTV 1. st., Zdena byla vedle Ceny Františka Lýska oceněna Medailí MŠMTV 1. st. a též Cenou Bedřicha Smetany.

A nyní k samotnému koncertu. Dopředu poznamenávám, že nejsem žádný hudební teoretik ani kritik, jsem pedagog ve výslužbě s aprobací M – F (narážím tímto na Miloslava Šimka), ale zpívám či zpíval jsem již od roku 1964 v různých sborových tělesech – též ve Smíšeném sboru českého učitelstva Hradec Králové a PSPU v Praze. Z programu Svátečního koncertu (v neděli 5. srpna 2018) vybírám podstatné skladby, a to: Michael Praetorius: Audite, Silete (Gaudium má časopis stejného názvu), Antonio Vivaldi: Gloria (č. 2, 7, 12), Zdeněk Fibich: Missa brevis, Léo Delibes: Messe breve (O, Salutaris), Carl Orff: Carmina Burana (č. 1, 2, 10) a Melchior Franck: Da pacem Domine. Dá se říci, že to byly skladby velmi harmonické, v případě Vivaldiho charakteru duchovního, u Fibicha jakási litanie ke mši, L. Delibes byl význačným představitelem hudebního romantismu 19. stol., C. Orff, jako skladatel 20. stol., zhudebnil vlastně středověkou studentskou poezii a M. Franck tvořil na přelomu pozdní renesance a raného baroka. Dokonce je o něm známo, že je autorem zlidovělé písně O, Tannenbaum (Ó, jedličko). V kostele rovněž zazněla Smetanova Česká píseň (všechny 4 věty), jako kantáta pro smíšený sbor a orchestr – zde tedy klávesy. Byla zařazena i lidová píseň Mikulecká dědina v úpravě Oldřicha Halmy (hudebního skladatele, pedagoga,dirigenta PSMU a upravovatele lidových písní).V SSČU, jakož i v SPS Foerster Jičín jsme zpívali v jeho úpravě píseň Veru si ty, šohajíčku, která rovněž každoročně zaznívá na festivalu Foerstrovy Osenice při společném zpěvu všech zúčastněných sborů.

SPS Gaudium Praha, jako téměř 50členné těleso, se vyznačuje kompaktním zvukem, výtečným frázováním, jedinečným pianissimem i fortissimem, zkušenými sólisty a hlavně výborným vedením obou sbormistrů, kteří se svými sbory procestovali na festivalech a soutěžích, dá se říci, celou Evropu (a nejenom tu) a získávali vždy přední ceny. Nesmím zapomenout (a ani nechci) na znamenitý výkon klavíristky Jitky Nešverové, takto též korepetitorky Státní opery v Praze. Přiznám se, že jsem si se sborem notoval (snad jsem to moc nekazil) v Youngově Alleluia, v Gloria od A. Vivaldiho, v Kyrie Z. Fibicha a v České písni B. Smetany. Bylo docela zajímavé, že 4 ženy zde zpívaly tenor právě ve III. části sboru a nebylo to vůbec na újmu, jakkoliv se jedná o jiný témbr. Velmi se mně v podání sboru Gaudium líbil verbuňk Pred muzikú v aranžmá hudebního skladatele a pedagoga Petra Řezníčka. Před časem jsem s ním vedl rozhovor v magazínu Cantus. Měl ještě dva sourozence, Jana a Josefa, oba bohužel již zemřeli. S Pepou Řezníčkem a  jeho manželkou Růženkou z Rychnova n.K. jsem zpíval jak v SSČU, tak i v SPS Foerster z Jičína.

Monumentálně vyzněl v závěru koncertu úryvek Proč bychom se netěšili ze Smetanovy Prodané nevěsty. Z lavice jsem zpíval spolu s ostatními účastníky koncertu a ovace nebraly konce. Po cestě domů jsem se ještě zdravil se zpěváky, kteří se vraceli ze soustředění a závěrečného koncertu auty do Prahy a nikdy na tento kulturní zážitek nezapomenu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…