Miloslava Pošvářová: Ministr Prachař odmítá penalizovat stavební firmy na D3

09.08.2014 13:19

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) vyjádřil pochvalu ŘSD za to, že od zhotovitele odmítlo převzít dálnici D3 v úseku Tábor – Veselí nad Lužnicí.

Miloslava Pošvářová: Ministr Prachař odmítá penalizovat stavební firmy na D3
Foto: Archiv MP
Popisek: Miloslava Pošvářová

Nevědomky tak poděkoval bývalému generálnímu řediteli ŘSD Davidu Čermákovi, řediteli provozního úseku ŘSD a bývalé ředitelce úseku kontroly kvality staveb Miloslavě Pošvářové, kteří z důvodu závažných vad této stavby stavbu odmítli převzít již v červenci roku 2013.

„Přesypané mosty na této stavbě vykazují zejména vady zatékání do mostů, jedná se o hrubou závadu v provedení izolace mostů. Současně v některých částech povrchu vozovky v trase vznikaly „boule“, ty se měly vyfrézovat a měl být položen nový obrus. Odmítl se převzít i most Koberný, na který byla požadována prodloužená záruka na 10 let s požadavkem na vybourání mostovky a opravy v případě, že se potvrdí zamrzání vody v prohlubních na vozovce. Nejedná se tedy o žádnou novinku, ale o reklamní trik ministra, jenž nemá jak vykázat úspěchy, které nemá a chlubí se úspěchy předchozích ředitelů ŘSD,“ říká Miloslava Pošvářová, která do ledna tohoto roku řídila Úsek kontroly kvality staveb. Prachařem jmenovaný dnes již bývalý generální ředitel Jan Kubiš tento elitní útvar kontrolorů v květnu tohoto roku zrušil.

Ministerstvo na odstranění vad čeká rok. Prachař chce čekat dál

Jak vyplynulo z Prachařova vyjádření, ŘSD čeká na návrh odstranění vad ze strany zhotovitelů. Vzhledem k tomu, že ŘSD vady uplatnilo na přelomu července a srpna 2013 a zhotoviteli bylo uloženo odstranění vad do jednoho roku, je s podivem, na co po roce váhání stát ještě čeká. „Na co ministr Prachař čeká? Zhotovitelé měli rok na odstranění vad, ŘSD musí zahájit penalizace také za neplnění termínu odstranění vad. Nejde tu jen o finanční zájem České republiky, ale i o bezpečnost řidičů. Kvalitu si daňoví poplatníci zaplatili, je tedy povinností státní správy, tedy ŘSD a ministra dopravy u zhotovitelů staveb kvalitu vyžadovat a penalizovat její nesplnění. Tak se chová správný hospodář a jestli to neumí, musí být vyměněn, protože selhal,“ říká Pošvářová.

Podle informací ČTK jde také o problém mostu Koberný, řešením je vyfrézování vozovky, protože se v ní vytvářejí vzduchové kapsy. To však Miloslava Pošvářová vylučuje. „Nevím, jaké vzduchové kapsy má pan ministr na mysli. Jeho vyjádření by měl připravovat alespoň odborník a ne tiskové oddělení. Říká totiž nesmysly. Oprava pouhým vyfrézováním vozovky na mostu Koberný není možná, protože most je zvlněný chybou provedeného předpětí v podélném směru, jak je vidět na obrázku. Voda se shromažďuje v prohlubních, vytvořených tvarem mostu ve vozovce a zamrzá. Žádné vzduchové kapsy se nevytváří, to je nesmysl. Vada je samozřejmě obtížně odstranitelná. Most vykazuje i další vady vzniku trhlin v nosných částech mostu. Řešením je vybourání stávající mostovky, její nové vybudování, výškové vyrovnání, provedení nové izolace a poté dokončení samotné vozovky. Opět zcela tristní stav s absencí technického dozoru ve výstavbě. Toto se prostě nesmí stát, jedná se o škodu v desítkách milionů Kč a vadu není možné zjistit při dokončení mostu a jeho předání do majetku státu,“ říká Pošvářová.

Jak již Miloslava Pošvářová uvedla, penalizace za nesplnění termínu stavby a penalizace za neodstranění vad ve stanoveném termínu měla být již dávno uplatněna, avšak dosud se tak z neznámých důvodů nestalo. Vymlouvat se, že penalizace bude uplatněna po převzetí kompletní stavby je v rozporu s logikou, jestliže ministr Prachař uvádí, že stavbu v nejbližší době vůbec nepřevezme. Ono se totiž může stát, že se nárok neuplatní včas a sankce bude promlčena. Na problémy dálnice D3 upozorňuji na všech tiskových konferencích, podívejte se na tu z března 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …