Mirko Raduševič: Americké výzvědné služby ve Švýcarsku jako doma

24.03.2015 7:30

Po čase se opět ozval bývalý agent americké zpravodajské služby NSA Edward Snowden nikoli v rozhovoru s ruskými médii, ale promluvil přes telemost před publikem ve Švýcarsku v rámci Mezinárodního filmového festivalu a fóra lidských práv v Ženevě (FIFDH).

Mirko Raduševič: Americké výzvědné služby ve Švýcarsku jako doma
Foto: ft.com
Popisek: Bývalý agent americké zpravodajské služby NSA Edward Snowden

Snowden natáčel rozhovor pro švýcarskou televizi, pro pravidelný pořad "Promiňte mi" (Pardonnez moi), který byl v neděli vysílán.

O Snowdenovi je známo, že v letech 2007 až 2009 pobýval služebně v Ženevě a již dříve vyprávěl historku, jak zpozoroval jemu známé tváře agentů CIA, kteří se snažili proniknout k tajným informacím švýcarských bank.

Švýcarské televizi poskytl informace o roli americké a švýcarské tajné služby a jejich vzájemného vztahu. Uvedl, že Švýcarsko je pro americké tajné služby strategickou zemí, kde jsou zkoncentrována četná sídla mezinárodních společností a organizací.

V rozhovoru již poněkolikáté opakoval své tvrzení, že nelituje ani nemá depresi z toho, co učinil. „Naopak, cítím se plný energie a síly. Těším se na každé ráno...vzdor tomu, že jsem vše ztratil (myslel tím rodinu, domov, přátele),... snažil jsem se změnit běh věcí," řekl v úvodu svého rozhovoru Snowden.

Na otázku švýcarského moderátora Dariuse Rochebina o začátku své kariéry v CIA uvedl, že pochopitelně neměl bondovskou představu o své práci, ale věděl, že pracuje pro ochranu společnosti a především v zájmu hledání pravdy. Za tragedii považuje, že američtí politici po 11. září, po teroristických útocích přestali pracovat s fakty. "Začali jsme válku na základě falešných informací," prohlásil Snowden.

Snowden a Švýcarsko

O americkém nejznámějším uprchlíkovi se ví, že touží, dostat politický azyl ve Švýcarsku. Není divu, že pěl na Švýcarsko ódu: „Rád bych žil v zemi, jako je Švýcarsko... Myslím, že i politicky je to dobrá volba, díky historické roli neutrální země. Neutralita je důležitá a umožnila této zemi se afirmovat. Nemůže být jako jiné země snadno obviňována z antiamerických aktivit." Švýcarsko by proto mohlo být podle Snowdena přijatelné jako jeho azylový pobyt i pro USA. Dodal však, že to nezáleží na něm ani na USA, ale občanech Švýcarska a jeho politicích.

Edward Snowden v minulosti ve Švýcarsku pobýval a v rozhovoru toho využil, aby naznačil svoji důležitost pro tuto zemi. Informoval publikum a tv-diváky o americkém zájmu o Švýcarsko: „Pro USA je zajímavé jako hlavní město špionáže - zejména Ženeva. Jsou zde mezinárodní centra OSN, WTO, WHO a Červeného kříže. Jsou zde reprezentace zahraničních vlád, velvyslanectví, mezinárodních a nevládních organizací ... To vše se nachází v jednom městě! Pro změnu v Curychu naleznete výjimečné toky kapitálu a peněz. Řada dvoustranných dohod a mezinárodních obchodních smluv se uzavírala v Bernu. " K tomu pak dodal, že americké výzvědné služby v žádném případě nikdy neměly obavu ze švýcarských kolegů.

„Švýcarské výzvědné služby nikdy nebyly považovány za hrozbu, například ve srovnání s francouzskými službami, které jsou sofistikované a agresivní," uvedl Snowden, Dále mluvil o tom, že sice Švýcarsko navenek působí jako neutrální země, ale „co se týče informačních služeb, není tomu tak." Odmítl mluvit o detailech a podotknul, že toto ponechává na médiích. „Přesto jsou známé výzvědné operace CIA ve Švýcarsku. Agenti CIA se dostali až k materiálům o nukleárních zbraních a jejich šíření, čímž vážně porušili zákony Švýcarska, Německa a dalších sousedních zemí. Bohužel se jednalo o vliv politiky a jednalo se až o nejvyšší politická patra. To je důvod, proč lze mluvit o tom, že představitelé americké administrativy porušovali švýcarské zákony. Velmi dobře věděli, že žádné sankce nebudou následovat," uvedl Snowden ve švýcarské televizi.

Švýcarský moderátor se rovněž Snowdena ptal, zda si myslí, že USA musí trvat na své imperiální politice.

„Myslím si, že se situace začíná otáčet v tom, že by USA měly setrvat na vrcholu pyramidy a odtud všem zemím diktovaly, co mají dělat. Jde o vedení konfliktní politiky, a to je politika, která přináší prospěch jen určitým lidem, určité elitě, ale nejde jí o dobro společnosti. Nemluvím jen jménem mezinárodního společenství, ale právě tak mnozí Američané s touto politikou nesouhlasí. Myslím si, že tato politika je špatná rovněž pro Američany. Konečně, jestliže vláda neprovádí politiku minimalizace násilí ve světě, potom riskuje možnost konfliktu... To vyvolává zvýšení násilí a napětí, které nikomu neprospěje," řekl včera Edward Snowden ve švýcarské televizi.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…