Mirko Raduševič: Běženci - hnuly se ledy?

01.09.2015 13:21

Když se mluví o uprchlících, nejčastěji politici tvrdí, že problém je nutno řešit v zemích, odkud běženci přichází. V tomto ohledu jde o velice těžký problém (víme kým a jak způsobený), ale zatím se zdá, že nikdo nic nepodniká.

Mirko Raduševič: Běženci - hnuly se ledy?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Německo očekává, že bude muset letos přijmout 800 tisíc utečenců, snad proto se jako jeho politici rozhoupali do akce a vyjeli vyjednávat. V neděli se v Kábulu ocitl v neprůstřelné vestě přepravován americkým bojovým vrtulníkem Blackhawk německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Server týdeníku Spiegel to popisuje jako bojovku. Jen na okraj je zmínka o tom, že před sto lety Německo navázalo s Afghánistánem vztahy, když jakýsi důstojník-diplomat provedl neúspěšný pokus vtáhnout tuto zemi do partnerství v první světové válce. Mimo jiné nyní zde Německo cvičí afghánské vojáky ( i přes stažení Bundeswehru před devíti měsíci, zůstalo zde 800 německých vojáků). Hlavní cíl Steinmeiera byl tlačit na afghánskou vládu, aby obnovila rozhovory s Tálibánem: „Nesmíme nechat proklouznout jedinečnou šanci k tomu, aby se rozhovory rozhýbaly.“ Klíč ke stabilitě v regionu však nejvyšší německý diplomat vidí „v dosažení rozhovorů mezi Afghánistánem a  Pákistánem o společné strategii v boji proti teroru a násilí.“ Cílem je, aby zdejší lidé získali jistotu a perspektivu v dalším životě, čímž by se pochopitelně snížil počet běženců z této oblasti. Afghánská vláda jednala v červenci s Tálibánem, ale po několika teroristických útocích byla jednání přerušena.

Podle Johannese Hahna, který je komisařem pro rozšíření EU, se stává pozitivním krokem ohledně migrace jednání s Íránem. Rakouský diplomat v deníku Der Standard  říká: „Musíme migraci zabránit v zemích původu, a proto jsem potěšen jednáním s Íránem, což může mít pozitivní vliv na dění na Středním Východě, když se navíc do toho zapojí Rusko. Nesmíme však přehlížet situaci v Turecku. Vzhledem ke zdejším volbám máme nyní zvýšený počet uprchlíků, neboť vnitřní situace není jasná a navíc turecké politiky nyní více zajímají volby. Stejně tak není jasná ani vnitřní situace v Řecku. Obě neuralgické země nemají v současnosti sílu řešit problém s běženci.“ Podle Hahna je v Řecku rovněž problém ten, že podle zákona řecká armáda může zasáhnout pouze v případě, že je Řecko ohroženo nepřítelem a uprchlíci nepřítelem nejsou. Navíc rakouský diplomat upozornil na chybu evropské komise, která před třemi lety zamítla požadavek na určení tzv. bezpečných třetích zemí. Návrh byl odmítnut s tím, že jde o zásah do jejich svrchovanosti.

Představa o počtu uprchlíků

Jedná se o loňské statistiky, ale i letos UNHCR tvrdí, že většina běženců zůstává v oblastech, odkud pochází - myšleno je tím obvykle nejbližší sousední země. Podle statistik je to až 86 procent. V loňském roce mělo nejvíce uprchlíků Turecko 1,6 milionů a následoval Pákistán 1,5 milionů ( viz UNHCR  ).

Podíváme-li se v loňském roce na Evropu a kam utečenci nejvíce směřují, zjišťujeme, že nejoblíbenějším zemí je Německo 173 tisíc uprchlíků, následuje Turecko 87,800, Švédsko 75,100, Itálie 63,700 a tolik vysněná Británie loni přijala 31,300 běženců (viz ). V těchto statistikách marně budeme hledat Českou republiku, nestála ani za zmínku.

To, že většina uprchlíků zůstává poblíž svého domova, potvrzuje i dostupná letošní statistika UNHCR o syrských uprchlících. Mimo jiné odhad OSN činí pro syrské uprchlíky do konce roku 4,27 milionů.

Nejvíce absorbovalo Turecko 1 805 255, dále Libanon 1 172 753, Jordánsko 629 128, Irák 249 726, Egypt 132 375 a Severní Afrika 24 555.

Pro Evropu uvádí statistika číslo 277 tisíc syrských uprchlíků.

Účelem finanční pomoci těmto zemím je ze strany EU, pokud možno utečence v těchto zemích co nejdéle udržet. Dokladují to slova již zmiňovaného unijního komisaře Johannese Hahna: „Pomoc Libanonu, Jordánsku, a Turecku, téměř 4 milionům uprchlíků, kteří jsou v těchto zemích, je nejúčinnějším prostředkem, jak vzdorovat a žít v naději proti zoufalství a nezákonnému obchodování s lidmi. Jak jsme v posledních měsících svědky, konflikt má přímé důsledky pro bezpečnost EU, zejména prostřednictvím zahraničních válečníků, terorismu, nelegální migrace a polarizaci mezi náboženstvími. Pokud nebudeme urychleně na situaci reagovat, musíme si uvědomit, že většina uprchlíků jsou děti a mladí lidé. Vyhlídky jejich pozitivní budoucnosti jsou malé a stávají se rizikem a živnou půdou pro radikalizaci.“

Jak v Německu s uprchlíky

Pro běžence je údajně nejpřitažlivější zemí Německo, které letos očekávalo nejprve 450 tisíc migrantů a nyní se mluví o 800 tisících. Tato čísla jsou však matoucí a spravedlivější, jak se podělit o starosti, je přepočítávat počet běženců na tisíc obyvatel. Potom však zjistíme že, Německo s 2,5 utečenci na tisíc obyvatel se dostává letos až na šesté místo! První je Švédsko s osmi běženci na 1000 obyvatel a UNHCR ve svých zprávách signalizovala proti loňsku největší nárůst právě u skandinávských zemí. Před Německem je ještě Maďarsko, Rakousko, Dánsko a Malta.

Maďarsko se nyní proto ptá s velkou výčitkou Německa, co dělat, když jeho politici zvětšili apetit syrským uprchlíkům. Situace je pro Maďary v současnosti neúnosnou, neboť musí všechny běžence odbavit cestovními doklady a vízem první schengenské země. Syřané na budapešťském východním nádraží také nechápou situaci (proč je Maďarsko tak zdržuje, když Německo je otevřené - na lístky zde včera ve čtyřstupech stála tisícovka Syřanů a několik set již odjelo) a anglicky deklamovali sborem: „Germany, Germany“. Je to vysněný cíl jejich cesty. Rakouská policie pro změnu učinila z vlakové přepravy problém a z maďarské dálnice na Vídeň udělala pro všechny peklo, když zesílila kontrolu na hranici a okamžitě se vytvořila třicetikilometrová kolona vozidel. Rada pro Evropu přišla z daleké Austrálie, když tamní ministryně zahraničí Julie Bishopová vyzvala evropské státy, ať neotálejí a bombardují pozice IS.

Popularita Německa byla vybudována v roce 2012, kdy německý ústavní soud rozhodl, že i ti migranti, kteří mají pouze tzv. duldung  (trpěný pobyt - umožňuje sice dočasně pobyt, ale nesmí se pracovat a jsou omezené benefity viz ) nemohou mít méně než je životní minimum. Před tím běženci, kterým byl přiznán dulgung, pobírali o třicet procent méně, než je minimum. Nezaměstnaní pobírají sociální výpomoc Hartz IV, což činí 399 euro a ti co jsou žadatelé o azyl, dostávají výpomoc od 281 do 352 euro. Žadatelé nedostávají peníze na ruku, ale ve formě lístků na určité zboží nebo mají čip, který je rovněž omezuje v nákupu. Teprve po čtvrt roce se žadatelé o azyl mohou zaměstnat (brigády), ale to s velmi malými šancemi, neboť je dána přednost nejprve Němcům, potom uchazečům o práci ze zemí EU. Pracovní povolení získávají v Německu azylanti až po 15 měsících pobytu.

Imigrant a uprchlík

Možná jste rovněž zaznamenali v médích i hovorech lidí pojmový zmatek, když se mluví o běžencích. Není náhodou, že UNHCR organizace OSN zabývající se uprchlíky publikovala článek, který informuje o rozdílu mezi imigrantem a uprchlíkem. To je důležité především pro samotné běžence, jaká má kdo práva. V krátkosti toto shrňme.

Imigrant je ten, kdo se stěhuje z místa na místo, a to bez ohledu, zda je to uvnitř jedné země nebo do zahraničí. Zpravidla se jedná o lidi, kteří se dobrovolně stěhují z rodinných nebo pracovních důvodů. Není to z důvodů ohrožení života, ale zejména pro zlepšení životní úrovně.

Uprchlíkem je ten, kdo odchodem z místa svého pobytu prchá před ozbrojeným konfliktem nebo pronásledováním. Uprchlíci jsou chráněni ženevskou konvencí z roku 1951. Uprchlíkem se stává člověk, který pro svůj rasový původ, náboženství, politické přesvědčení nebo příslušnost k určité společenské skupině je nucen opustit svůj domov.

Více viz UNHCR

Z tohoto úhlu je nahlíženo na běžence z tzv. bezpečných zemí, které v Německu tvoří přes čtyřicet procent žadatelů o azyl. Naopak v zemích odkud přichází, jako je například Albánie si stěžují na odliv mladých a pro zemi perspektivních lidí – tzv. brain drain. V Bosně a Hercegovině se mluví až o 80 procentech mladých, kteří hodlají imigrovat

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…