Miroslav Kawalec: Výstavba nových elektráren je výzvou pro náš jaderný průmysl

23.08.2016 19:51

Rozvoj jaderné energetiky v Rusku znamená nové příležitosti i pro české firmy

Miroslav Kawalec: Výstavba nových elektráren je výzvou pro náš jaderný průmysl
Foto: pixabay.com
Popisek: Jaderný reaktor - ilustrační foto

Ruská vláda publikovala 9. srpna nařízení, které naznačuje, že země plánuje do roku 2030 postavit až 11 nových jaderných reaktorů – včetně dvou rychlých sodíkem chlazených reaktorů typu BN-1200. Dokument, který se zabývá místními plány pro energetiku v období do roku 2030, rovněž podtrhl 6 bodů spojených s radioaktivním odpadem.

Mezi zmiňovaných 11 nových jaderných reaktorů se nepočítají ty, které se již nyní staví v jaderných elektrárnách Kaliningrad, Novovoroněž, Leningrad a Rostov, a nepočítá se mezi ně ani plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov, která se staví v Baltických loděnicích. Reaktory typu BN-1200 mají být postaveny v Bělojarské a Jihouralské jaderné elektrárně.

Dokument rovněž schvaluje výstavbu zařízení na produkci uranovo-plutoniového nitridového paliva a výstavbu rychlého reaktoru BREST-OD-300, která má začít v roce 2025. Právě reaktor BREST-OD-300 je součástí projektu ruské státní jaderné korporace Rosatom s názvem ‚Proryv‘ neboli ‚průlom‘, jehož cílem je uzavření jaderného palivového cyklu. V případě úspěchu tohoto projektu by se minimalizovalo množství radioaktivního odpadu pocházejícího z jaderné energetiky.

Dále vydaný dokument schvaluje výstavbu bloku s reaktorem VVER-600 na jaderné elektrárně Kola a realizaci celkem sedmi jaderných bloků s reaktory VVER-TOI v jaderných elektrárnách Kola II, Smolensk II, Nižnij Novgorod, Kostroma a v plánované jaderné elektrárně Tatar.

Ruská jaderná inženýrská společnost OKBM Afrikantov vyvíjí reaktor BN-1200 jako další evoluční krok k reaktorovým designům budoucnosti. Podle plánů má být tento reaktor poprvé do komerčního provozu uveden v roce 2025 v závislosti na zkušenostech získaných z provozu čtvrtého bloku Bělojarské jaderné elektrárny s rychlým reaktorem BN-800 o výkonu 789 MWe.

Společnost Atomenergoprojekt odhalila reaktorový design VVER-TOI v roce 2010. Design vychází z reaktorů VVER-1200.

Vzniká prostor pro kapacitní posílení výroby zařízení

Státní dekret datovaný k 1. srpnu letošního roku zahrnuje také schválení pro výstavbu skladů radioaktivních odpadů třetí a čtvrté kategorie (málo a středně radioaktivní odpad) postavených těsně pod povrchem země. Skladiště mají být vybudována v závodech Ural Electrochemical Integrated Plant (kapacita 48 000 metrů krychlových), Mayak (kapacita 100 000 metrů krychlových) a Siberian Chemical Combine (kapacita 200 000 metrů krychlových).

Další – tentokrát podpovrchové úložiště pro málo a středně radioaktivní odpady s kapacitou 50 000 metrů krychlových – bylo schváleno pro lokalitu Sosnovy Bor v Leningradské oblasti.

Nakonec dokument schválil výstavbu hlubinného úložiště pro radioaktivní odpady první kategorie s kapacitou 4 500 metrů krychlových a pro odpady druhé kategorie s kapacitou 155 000 metrů krychlových v Nižněkanském granitoidním skalním masivu v Krasnojarském regionu.

„Výše uvedené plány na novou výstavba jaderných elektráren v Rusku spolu s více než 20 projekty nových jaderných zdrojů s reaktory VVER v různých stupních realizace mimo území Ruska znamenají, že vzniká prostor pro kapacitní posílení výroby zařízení jaderných elektráren v Rusku kapacitami našeho jaderného průmyslu. Nejaktuálnější výzvou jsou pro náš jaderný průmysl projekty výstavby nových jaderných zdrojů s reaktory VVER – 1200 ve Finsku, Maďarsku a v Turecku,“ řekl Miroslav Kawalec, místopředseda České nukleární společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …