Miroslav Kňažko: Čekání na OPEC

24.11.2014 8:58

Komentář k vývoji cen ropy Brent - 1M futures v týdnu od 17. do 21. listopadu 2014.

Miroslav Kňažko: Čekání na OPEC
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Po dvou předcházejících týdnech, které Brent ukončil výrazně v červených číslech, se pro ten minulý určitě hodil přívlastek „vyčkávací“. I naproti tomu, že sílící spekulace ohledně výsledku zasedání ropného kartelu, plánovaného na tento týden, vlily tržním býkům do žil novou krev. 

Cenová korekce z předchozího pátku během první poloviny týdne prakticky úplně odezněla a Brent se do středy pozvolna sesul na 78,10 USD za barel. Tedy těsně nad předchozí čtyřroční minimum.

Čtvrtek však přinesl na medvědí trh změnu. I když se dohady, jak bude OPEC na nejbližším zasedání na padající ceny reagovat, vinou tržními zprávami jako červená niť už několik týdnů, byl to právě tento čtvrtek, kdy se začaly misky vah přiklánět na stranu býků. Jednoznačné volání po omezení těžby ze strany Iránu, Venezuely a Libye podpořilo ceny Brent-u, který ve čtvrtek posílil na 79,33 USD, čím prakticky vymazal všechny svoje ztráty z předchozích dnů.

V pátek zavelelo do cenové ofenzivy Rusko, když jeho ministr zahraničních věcí po jednání se saudskoarabským kolegou oznámil, že obě země projevily vůli spolupracovat při řešení „problému“ na trhu s ropou.

Rozrůstající se tábor těch, kteří věří, že snížení nabídky a vzestup cen jsou neodvratné, určitě potěšilo i následné prohlášení ruského ministra energetiky, že jeho země by mohla v zájmu podpory cen omezit těžbu. S takovou verbální podporou se Brent rychle vyhoupl nad psychologickou hranici 80 USD za barel. 

S blížícím se termínem pravidelného zasedání OPEC budou spekulace a s nimi i nejistota na trhu zřejmě dále gradovat. Nakonec i v souvislosti s výsledkem tohoto setkání panuje mezi obchodníky stále značná názorová rozpolcenost. A tak není dopředu vyloučený pohyb cen žádným směrem. Zda konec měsíce přinese na trh „nový vítr“, anebo jen další zklamání, se dozvíme už brzo.

Miroslav Kňažko, Senior Research Analyst, Sberbank Europe AG

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla