Miroslav Kováč: Nelze uplatňovat princip kolektivní viny

28.08.2011 14:19

Otevřený dopis předsedovi vlády kvůli vyhrocené situaci ve Šlukovském výběžku na severu Čech.

Miroslav Kováč: Nelze uplatňovat princip kolektivní viny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romové u voleb

Vážený pane předsedo vlády,

obracíme se na Vás a Vámi vedenou vládu s vážnou obavou a znepokojením nad vyhrocenou situací, která se v součastných dnech odehrává ve Šlukovském výběžku na severu Čech. Občané měst Rumburk, Varnsdorf nebo Nový Bor se za podpory médií a extrémisticky smýšlejících radikálů prostřednictvím sociálních sítí nebo mobilních telefonů radikalizují, důsledkem čeho dochází k závažnému omezování osobní svobody, nebezpečnému ohrožování na zdraví a majetku občanů Romské národnostní menšiny.

My Romové jsme si naprosto vědomi závažnosti trestních činů, které se udály v posledních dnech právě ve zmíněných městech a odsuzujeme tyto skutky, ovšem připomínáme, že se jedná o skutky páchané jednotlivci, kteří jsou trestně stíhaní dle platného právního řádu a v žádném případě nelze uplatňovat princip kolektivní viny, tak jak se to dnes děje prostřednictvím médií a na náměstích. Právě taková nechtěná „reklama" a paušalizující projevy poškozují a ohrožují všechny Romy žijící v České republice.

V této souvislosti Vám a vládě ČR musíme připomenout nejen ratifikaci Lisabonské smlouvy, kterou se ČR zavázala dodržovat lidská práva, ale i Mezinárodní úmluvu o odstranění všech forem rasové diskriminace obzvláště pak článek 4. Dále si Vám dovolujeme připomenout preambuli Listiny základních práv a svobod, která je součástí Ústavy ČR a součastně její Čl. 24.

SLEDUJEME téma Romové

Pane předsedo vlády, jistě jste si vědom toho, že na stavu v jakém se v současnosti nachází Romská národnostní menšina, nesete primární odpovědnost právě Vy, a sice z pozice předsedy vlády, i z pozice (dle zákona) předsedy Rady vlády pro národnostní menšiny. Jaké kroky jste osobně Vy učinil k tomu, aby se vláda začala intenzívně zabývat problematikou rasismu, anticiganismu, segregace nebo sociálního vyloučení, aby nemuselo docházet k útokům na Romy? Jaké podmínky jste Vy ze své pozice předsedy vlády vytvořil k tomu, aby Romové v České republice nežili na periferii společnosti, nebyli z ní vyčleňování a tak nuceni žít v podmínkách srovnatelných s krajinami, kde lidé trpí nedostatkem jídla a vedou občanské války? Co děláte proto, aby Romové nemuseli před strachem, chudobou a rasovými útoky opouštět svoje domovy?

V Rumburku se na náměstí sešlo 1 500 lidí na protest proti kriminalitě. Po úvodních řečech se však dav lidí bez jakéhokoliv zásahu policie procházel hodinu a půl městem a čtvrtěmi, kde se snažili napadnout místní Romy, přestože toto shromáždění nebylo povolené a policie měla zákonné důvody k tomu, aby jej neprodleně rozpustila a zajistila veřejný pořádek. Nakonec dav zaútočil na dům, kde bydlí Romové, poničil plot, ohrožoval a omezoval v pohybu místní občany Romské národnostní menšiny. V noci ze soboty na neděli dokonce tamní Romové byli ohrožováni přímo na životech, když jim lidé za asistence a podpory police ČR vyhrožovali přímo před jejich domovy zápalnými láhvemi, které měli sebou. Nikdo z těchto lidí nebyl v této souvislosti obviněn byť z přestupku. Novinářům a spolupracovníkům serveru Romea.cz bylo policií zamezeno a znemožněno dokumentovat tyto události. V této souvislosti připomínáme neoprávněný zásah policie proti náboženskému shromáždění v Krupce na Teplicku, kde policie rozehnala pokojené shromáždění i když se v davu nacházeli děti, ženy starci a dokonce duchovní. V Mostě se za asistence policie ČR volně procházeli ulicemi a mezi domy, kde bydlí Romové vyznavači a přívrženci Ku Klux Klanu pod hlavičkou Řádu ozubeného kola a i přesto, že byli zahaleni, nebyl to pro policii důvod k rozpuštění tohoto shromáždění. Naopak v Rumburku by zásah policie oprávněný byl.

Vláda a vládní činitelé touto ukázkou síly podněcují občany k rasové nesnášenlivosti a politici svými projevy jen umocňují pocit v lidech, že jediným řešením jednotlivých případů trestních činů páchaných Romy, které se záměrně mediálně vypichují je genocida, třeba i za použití armády. Z těchto důvodů Vás žádáme, aby jste neprodleně vyvodil personální důsledky jak na ministerstvu vnitra, tak na policejním prezídiu, případně pokud Vy sám nejste schopen zajistit bezpečnost všech občanů bez rozdílu národnosti, podejte demisi vlády k rukám prezidenta.

Součastně Vás obeznamujeme, že o celém incidentu podáváme podrobnou zprávu mezinárodním institucím a institucím zabývajícím se otázkou v dodržování lidských práv a svobod.

s úctou Miroslav Kováč za o.s.Forum CZ
a skupina proti rasismu na FB Roma Aven Jekhetane

Více:
Lidé píší starostovi Boru. Nadávají nám do bílých sviní. Zakročte

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …