Miroslav Kulhavý: Fialo, Fialo, je těžká doba a Vy na ni evidentně nestačíte

18.12.2022 13:29 | Komentář

Už delší dobu mám vnitřní pocit se k současnému vedení státu vyslovit. Žádné politické uskupení by to nemělo lehké; ano je složitá hospodářská, ale i politická situace ve světě, potažmo i uvnitř státu, ale nezaregistroval jsem od vlády snahu o zásadní řešení, které by (samozřejmě v mezích možného) směřovalo k trvalým hodnotám v budoucnu. Nechci zde proklamovat to známé „po nás potopa“, ale když se častěji než kdy jindy toto v hodnocení kroků vlády vtírá, je něco dost špatně.

Miroslav Kulhavý: Fialo, Fialo, je těžká doba a Vy na ni evidentně nestačíte
Foto: Hana Brožková
Popisek: Petr Fiala

Vím, nejsem expert na ledasco; jsem jen trochu lépe informovaný občan s dobře fungujícím „selským mozkem“ a právě to je zarážející, že ten stačí, abych se bez předchozí nápovědy ve finále shodnul s kritickým hlasem odborníků z opozice. Přiznám se, že k celkovému pohledu na (viditelnou) práci vlády, mě vyprovokoval můj nový rozpis záloh od PRE : 12/2022 – zál. 400,-Kč , 1/2023 – 7/2023 zál. 1.400,-Kč !!! Tragické je, že už od 80. let za komunistů a kdykoli později by takový údaj vyvolal gen. stávku a okamžitý pád vlády; dnes je občanstvo už natolik špatnými zprávami otupělé, že akorát se zatím jen hrozí.

Válka na Ukrajině s velkou podporou USA začíná poměrně lehce rozkližovat EU, kdy jsou registrovány tendence některých států tím známým „bližší košile než unijní kabát“. Premiér Fiala nevyužil předsednictví byť jen k takovému prostému dotazu, co říkají unijní souputníci na to, že ČR vyrábí elektřinu lacino a tak ji dodává na burzu v Lipsku, ale ve finále ji má nejdražší ze všech.

Stejně tak je to s podporou Ukrajiny;  náš státní rozpočet se opakovaně propadá k částce cca 300 miliard Kč ročně do mínusu a chtělo by se zvolat „k nebesům“: zachraňte ČR před úpadkem, ale  - (opět pane Fialo, nevyužité předsednictví) – to se musí změnit pořadí priorit. Nemůžeme přece žít stále na větší dluh a to ne převážně z titulu „rozežranosti“ českého občana, ale na nejvyšší posty v žebříčku hodnot se „propracovala“ pomoc Ukrajině. V žádném případě se nechci vyslovit proti bohulibé činnosti, ale jde mi o přiměřenost. Pro rychlou názornost: když bude záplavami smetena celá vesnice, je jistě chvályhodné přeživším pomoci náhradním ubytováním a základním stravováním. Ale v žádném případě nelze souhlasit s tím, že místo ubytovny dostanou postižení nové byty plus fin. podporu a domácí utřou nos.

Další, silně zavánějící neschopností, je více jak půl roku ministrem Rakušanem slibovaná evidence příchozích. A to nejen Ukrajinců, ale muslimů z různých zemí. Z celé té množiny je možné také objevit osoby vyhoštěné, v minulosti odsouzené – prostě nežádoucí. Samozřejmě, někteří migranti, kteří byli dříve Tureckem hnáni přes Bělorusko do Polska, ve svém úsilí neochabují a využijí jakoukoli skulinku, především do západních zemí.

Zahraniční politiku vlády zde nebudu rozvádět; někdy jindy, jen dotaz: ČT i jiné televize, provládní plátky Reflex, Forum 24, Novinky.cz, Seznam.cz a další a další – ventilují ochotně i třeba neprokázané válečné zločiny ruské armády (tedy mnohé nezpochybňuji), ale v žádném případě se recipročně neobrátí na druhou stranu s komentářem o ukrajinských válečných zločinech; jako kdyby nebyly? A už vůbec nemají odvahu se blíže podívat na dění na Donbase v letech 2014 – 2022. Už se ke mně dostal opakovaně komentáře z USA, které se ukrajinským zločinům věnují a jen těžko Amíky označit jako proruské. Naposled  Richard Black, plukovník ve výslužbě a bývalý senátor státu Virginie m.j. připomněl video ze zajateckého tábora, kde po vystoupení z dodávky se svázanýma rukama jim Ukrajinci prostřílejí kolena a stehna. Do nemocnice je asi neodváželi, takže tam na zemi vykrváceli. 

Vrátím-li se k vládnímu konání – chtělo by se řvát při vědomém zatahování státu do hnoje. Přece když mám hluboko do kapsy, nemohu stále nakupovat na dluh, což má jen dvě řešení: děti a vnoučata, vy to zaplatíte a nebo …..státní bankrot. Řešením je v jakémkoli společenství se uskromnit viz. např.: nekoupit desítky stihaček, ale jen do deseti na zácvik pilotů, pro pěchotu nákup jen pro tuzemsko a ne pro mise v zahraničí atd., atd. Co se týká zásobování plynem, je na stole otevřené velké pokrytectví. Zásadně hned na počátku konfliktu Fiala (kromě jeho jasného „jsme ve válce“) zastavil odběr plynu z Ruska, ale jak se ukazuje, ten se k nám dostává přes dvoje ruce náhradních dodavatelů, ale hlavně řádně přidražený.

Silně se nabízelo využít předsednictví v EU k usměrnění překotné pomoci Ukrajině, té Ukrajině, která v minulosti měla vizitku silně korupčního státu a pokud vím se obyvatelstvo se všemi oligarchy nevyměnili. Při těch výsledcích v ČR – cena elektřiny, cena plynu, vysoká inflace atd. – vyměnit potřebuje někdo jiný. Ano, jak už jsem dříve napsal, tak šup pane Fialo, sundat postroje a jít se pást, bude se přepřahat!    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…