Miroslav Kulhavý: Jaké cíle má mít armáda ČR?

23.07.2022 19:57 | Komentář

Odpověď se nabízí jednoznačná: armáda ČR slouží k obraně státu proti vnějšímu ohrožení a k pomoci při živelných katastrofách. V rámci NATO by se mělo malé Česko věnovat nějakému speciálnímu oboru, viz například chemická jednotka.

Miroslav Kulhavý: Jaké cíle má mít armáda ČR?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

V žádném případě není na místě podřizovat se americké zahraniční politice, což vyústilo k případnému nákupu 24 amerických útočných stíhaček F-35 v přibližné ceně (zatím) přes 80 miliard včetně pozemních úprav. Odstrašujícím příkladem je Afghánistán a vzletná hesla, že tam čeští vojáci bojují za Prahu; odešli jak spráskaní psi, takže Prahu můžeme odepsat? Nebo ne?

V žádném případě tím nechci tvrdit, že je správné nezajímat se o dění ve světě a uzavřít se jen do své „ulity“. Mimo jiné, přesvědčil jsem se, že většina lidí chápe naše členství v NATO jako tutovou pojistku proti napadení kýmkoli zvnějšku. Ano, určitým odstrašujícím ochranným prvkem to je, ale také je potřeba mít na paměti, že v stanovách této organizace je případná pomoc členskému státu odvíjena pouze na základě principu dobrovolnosti!

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

V rámci vojenské doktríny je jistě správné někam patřit, ale na prvním místě musí být bezpečí českých občanů. Není prakticky i morálně únosné, aby byla armáda budována převážně pro zahraniční použití v rámci NATO. Rovněž je nutné v rámci našeho předsednictví v EU pečlivě zvážit, jaký vývoj v rámci vojenského střetu Ukrajiny s Ruskem podporovat a jak navodit stav, kdy se výrazně zmenší ztráty na obou stranách včetně civilního obyvatelstva.

Zcela jistě se nedá odrazit od posledního prohlášení prezidenta Zelenského, který připustil jednání o příměří jen v situaci, když Rusko opustí všechna území Ukrajiny. Umíte si představit, že Putin vystoupí v televizi a připustí: “Mýlil jsem se; dal jsem příkaz ke stažení všech vojsk.“ Já ne. To by se musel Berlín propadnout do Austrálie!

Na druhou stranu lze Zelenského vyjádření přeložit do reálu jako postoj člověka, který si nepřeje nic jiného, než ještě více mrtvých vojáků i civilistů a ještě více rozbitá města. Že by Ukrajina vyhrála a hnala Rusa až za Donbas a Luhansko, to se nevejde ani do velkého snění, natož do reálu. Tedy ve výsledku žádný hrdina, jen autor silných slov bez ukotvení v realitě. Kůži nastavují jiní a možná i na přání těch za mořem.

Ale zpět k naší armádě. Plánované armádní výdaje plus desítky miliard jako pomoc v různé formě Ukrajině a proti tomu chybějící peníze na bydlení a v sociální oblasti, to nejde dohromady. Několikasetmiliardová půjčka (o které se mluví) nic neřeší, jen vytahuje heslo bývalé opozice o zadlužování dětí.

Největší pomoc Ukrajině je už dlouho na stole: Zastavit zabíjení!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…