Miroslav Kulhavý: Ústavní soud se bojí nazvat pseudoumělecký škvár svinstvem

14.10.2022 21:37 | Komentář

Nejsem praktikující křesťan, jsem ten „půlvěřící“, ale zásadně nemohu souhlasit s rozhodnutím Ústavního soudu, že hanobení Krista v divadelní hře „Vaše násilí, naše násilí“ od režiséra Olivera Frljiče, uvedené na festivalu Divadelní svět Brno, spadá do kolonky svoboda v umělecké tvorbě.

Miroslav Kulhavý: Ústavní soud se bojí nazvat pseudoumělecký škvár svinstvem
Foto: pixabay.com
Popisek: Justice - ilustrační foto

Živě si umím představit, jak p. Rychetský v podobném typu umělecké tvorby řádí. Motto hry by bylo – Ústavním soudem povoleno umělecky znevážit a sprostě urazit kohokoli. „Nepatrný“ rozdíl mezi p. Rychetským a Kristem by byl v počtu podporovatelů: Krista vzývá přes dvě miliardy věřících, pana Rychetského podporuje sotva malá část promile populace v ČR.

Další „lahůdka“ ve výše uvedené hře je vytahování české vlajky z vagíny herečky. Znevážení symbolu české státnosti nechalo Ústavní soud rovněž v klidu. Nevím, odkud by p. Rychetský tu vlajku vytahoval, ale moc možností není.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Daleko vážnější je otázka, zda by hra se změnou postav, Mohamed znásilňující křesťanku, prošla ÚS bez ztráty kytičky. Zcela jistě by neprošla u muslimů a trestní komando, po vyhlášení fatvy, by jistě usilovalo o odplatu. Pikantní na tom je, že při historickém exkursu se znásilňování křesťanek muslimy dělo, děje a určitě bude dít, neboť v náboženských textech islámu je takové konání povoleno. Povoleno je tam více věcí, které jsou v jasném rozporu se základními demokratickými zásadami; ale to je na jiné téma, na jiný článek, ve kterém by určitě měl být zmíněn problém existence islámských organizací v demokratických zemích. To, co lze heslovitě dodat, islám potřebuje něco jako Nový zákon v křesťanství.

Jistě, aktuální jsou jak u nás doma, tak i ve světě vážnější problémy, pokud se dá zabíjení ve válce problémem nazvat. Rovněž politika, věnující se energiím a surovinám, má prioritu, ale nevěnovat se i menším tématům, jako je zcela nesmyslné ponižování symbolu lidství a spravedlnosti, takto Krista, by se mohlo v budoucnu vymstít.

Bylo by velmi poučné získat názor na tuto hru od vedení politických stran; něco, byť málo, by to mohlo napovědět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…