Miroslav Macek: Arogantní zpupnost jakoby neměla hranic

15.08.2016 20:47

Pondělní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Arogantní zpupnost jakoby neměla hranic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Po prázdninách vznikne přes 40 nových soukromých škol, zřizovaných převážně rodiči. Na Radiožurnálu jsem vyslechl spoustu důvodů, proč vznikají: snaha o alternativní vyučování, menší počet žáků ve třídě, velká vzdálenost nejbližší školy, atd. Základní důvod samozřejmě nezazněl, ale po zahájení vyučování v těchto školách pro něj budeme mít dokonalý důkaz: vsaďte se, že ani v jedné z nich nebude mezi žáky jeden jediný cikán či „bílý cikán“.

***

Jedna Putinova loutka to dotáhla až na ministerskou předsedkyni Velké Británie, jak vyplývá ze zprávy ČTK: Ruský prezident Vladimir Putin a britská premiérka Theresa Mayová se dohodli na brzkém setkání, uvedl dnes Kreml. V prohlášení upřesnil, že v telefonickém rozhovoru vrcholní představitelé obou zemí vyjádřili nespokojenost se současnou úrovní politické, obchodní a ekonomické spolupráce mezi Ruskem a Británií.

***

„Je to, jako kdybychom potírali manželskou nevěru tím, že každý bude mít na hlavě přilepenu kamerku s nepřetržitým záznamem toho, kde se zrovna nachází a co dělá, a někdo v Úřadu pro manželskou věrnost by obraz kamery sledoval, a případně zakročil, kdyby zjistil náznak nepatřičného chování,“ říká o současných daňových zákonech soudce Nejvyššího správního soudu Karel Šimka.

***

Přitom ničeho takového není zapotřebí, stačilo by jen zrušit následující „pobídky“: Největší tuzemský výrobce biopaliv Preol loni vydělal 336 milionů korun, celý zisk v dividendě vyplatil mateřskému Agrofertu. Na splatné dani z příjmu právnických osob odvedl do státní kasy pouhých 382 tisíc. Tedy téměř tisíckrát méně, než kolik činila zmíněná dividenda, zjistil časopis TÝDEN z výroční zprávy společnosti.

***

Jak je takový nepoměr možný? Firmě to umožnily velkorysé investiční pobídky, díky nimž mohla uplatnit obří slevu na dani. A nejen letos. Do roku 2019 by tak mohla získat více než 600 milionů korun.

***

Německý prezident Joachim Gauck v rozhovoru o imigraci v ARD: „Elity nejsou žádným problémem, momentálně jsou problémem občané.“ Arogantní zpupnost jako by neměla hranic!

***

Čtenář glos P. H. mi napsal:
Jak je to smutné, když už byl někdo vybrán do funkce, ale stále ještě musí projít nezbytnými formalitami jako je např. výběrové řízení... Třeba 7.12.2015 bylo vyhlášeno výběrové řízení na zástupce generálního ředitele Celní správy, ale to se bohužel ještě nevědělo, že je to místo jako stvořené pro pana Šlachtu, takže jednou z podmínek byla jazyková znalost na úrovni B2/C1 (úrovně Společného evropského referenčního rámce jsou od A1 až po C2). Jenže pan Šlachta asi nehovoří dostatečně plynně (anglicky, německy, rusky??) takže 8.8.2016 (naprostou shodou okolností týž den, kdy Šlachta nabídku "přijal") se podmínky "opravily" a jazyková znalost je najednou zapotřebí pouze na úrovni A2/B1.
Holt všichni jsme si rovni, akorát někteří jsou si rovnější.
PS: Taktéž by bylo možná zajímavé vědět, jestli se pan Šlachta vůbec do výběrového řízení stačil přihlásit, když o uvolnění ze služby u Policie ČR požádal až 10.6.2016, zatímco přihlášky do výše uvedeného výběrového řízení měly být doručeny do 31.5.2016.

***

Čtenář glos P. B. reagoval na jednu z mých glos:
"Ono totiž spoléhání na krátkou paměť občanů je také jednou z pracovních metod…Jediné, co nechápu ovšem je, že si takové jednání nechá líbit i opozice v parlamentu."
Např. o dluhu ČSSD je ticho po pěšině. Už zaplatila? Nebo p. Altnera nešťastnou náhodou porazilo auto a přes veškerou snahu už není komu vracet?

***

Čtenář glos L. K. mi napsal:
Přidám k dobru (ne)veselou historku z podnikatelského prostředí.
Moje žena podniká. Ve firmě pracuje ona, společník a další 3 kolegové. Pravidelně (ca 1krát za půl roku) chodí domů zpruzelá s dalšího úředního požadavku. Tentokráte dostali příkazem, že všichni zaměstnanci musí mít vedenou přehlednou a aktualizovanou docházku vč. přestávek pro účely kontroly ze strany úřadů. Jinak bude pokuta, možná soud, oprátka ... Říkám na to, co je to za blbost. Vždyť dodržování docházky je věcí kázně a respektování pravidel plynoucích ze smlouvy a zákonů, nemravné přesčasy se tam nevedou, všichni tam pracují rádi, tak o co jde? "To nic není. Kamarádka provozuje lékárnu a musí každý den zapisovat teplotu na krámě", dostala se mi odpověď. Tak jsem si šel načnout pivko a mrknout na Krpálka.
Podnikáni zdar a ve Svazu evropských socialistických republik zvlášť!

***

Češi jsou smějící se bestie: Začíná soud s Vladimírem Růžičkou. Očekává se trest v dolní polovině sazby, například, že bude muset postavit do obrany soudcova synovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …