Miroslav Macek: Blažek musí počkat, dokud se na Bradáčovou nezapomene

23.07.2012 13:24

Pondělní glosy Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Blažek musí počkat, dokud se na Bradáčovou nezapomene
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Ministr financí Miroslav Kalousek se včera v Radiožurnálu velmi rozčiloval nad tím, že někdo může tvrdit, že letadla CASA byla předražena, když šlo o „tajné unikáty“. Je pravda, že takových unikátů ministerstvo obrany, když tam fungoval právě Kalousek, nakoupilo spoustu: kupříkladu padáky, které nefungovaly…

Myslím, že nic lépe necharakterizuje stav správy současného Česka, než spuštění centrálního registru motorových vozidel. Také jde o zajímavý test, co si každodenními průšvihy otupení občané ještě nechají líbit, aniž by odmítli ze svých daní platit všechny ty „experty“, kteří se na této správě podílejí.

Pomalu ale jistě přibývá států a politiků, kteří prosazují a zavádějí daně na „nezdravé potraviny“. Samozřejmě pod ušlechtilou záminkou ozdravění populace. Pominu-li svoji základní výhradu k takové dani, tedy že dělá ze soukromého statku - zdraví člověka statek veřejný, jde samozřejmě o pokrytectví nejhlubšího zrna, neboť jde jen a jedině o další peníze, které chce stát vytáhnout „nemoudrým“ občanům z kapes a „moudře“ je přerozdělit.
Tady jsou úpřímná slova Oskarse Šnejderse, mluvčího litevského ministerstva zdravotnictví: Smyslem přirážky sedmi centů na litr limonády bylo posílit státní příjmy na daních a omezit spotřebu nezdravých nápojů. Šlo zejména o posílení rozpočtu. Studii, která by potvrdila, zda jsou Lotyši kvůli tomu štíhlejší, ale zatím nemáme.
A pokud jde o problém obezity a z ní vyplývajících nemocí a chorobných stavů? Na to netřeba zavádět paušální zdanění „nezdravých“ potravin a nápojů. Stačí jen umožnit zdravotním pojišťovnám, aby mohli zohlednit nadváhu a jiné projevy nezdravého životního stylu ve výši pojistného.

A tak mezi těmi čtyřmi státními zástupci, se kterými ministr Blažek hodlá probrat jmenování nového pražského vrchního státního zástupce, budou i minulé státnězástupní „hvězdy“ Marie Benešová a Renáta Vesecká. Oznámil to v televizi, jenže se o tom jaksi zapomněl zmínit dotyčným, takže Benešová už promptně odpověděla, že nemá zájem…

Svět se zbláznil: v Londýně vypukla miniaféra, neboť tamní Tesco prodávalo bílé panenky o libru dráž než panenky černé, což podle některých zavánělo rasismem. Uff!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Macek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty