Miroslav Macek: Co to je? Je to černé, chlupaté, leze to ze země do země a není to krtek?

24.01.2017 16:34

Úterní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek:  Co to je? Je to černé, chlupaté, leze to ze země do země a není to krtek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Podnikatel Vlastimil Bartel: „Veřejně vyzývám ministra financí, ať se se mnou vsadí o svůj roční příjem proti mému ročnímu přijmu. To je fair, ne? Vsadím se, že za celý sektor pohostinství a hotelů v prosinci 2016 se nevybralo o 100% víc daní než v prosinci 2015.

Babiš hodil do prostoru vějičku o EET, že prý se vybralo o 100% víc na daních než před její zavedením a už se to tiskne, vysílá v televizi, rozhlase. Přitom je to naprostý nesmysl a podklady k tomu nejsou. Jistě se našlo pár jednotlivců, kde to tak mohlo být. Kdyby Babiš řekl, že někde se vybralo o 100% víc, tak prosím. Ale to on ne. Z jednotlivostí to zobecnil.

Až budou za několik týdnů dostupné přesná data, která nebudou tento trend potvrzovat, už nebudou mít tak velkou publicitu. To bude jen pro experty. Dnes je to pro voliče,“ dodal Bartel.

Já dodávám: Tak na takovou sázku nemá Babiš zdaleka koule…

My starší reagujeme s huronským smíchem na zprávu, že jedním z hlavních řečníků (řečnic) na pochodu žen byla Angela Davisová. Ano, ta Angela Davisová, o které jsme si před těmi desetiletími, kdy i nás „oblažovala“ svojí přítomností a bolševickými kecy, vykládali následující vtip: Co to je? Je to černé, chlupaté, leze to ze země do země a není to krtek?

Vzhledem k tomu, že Donald Trump zvítězil v amerických volbách navzdory masívnímu mediálnímu nepřátelství většiny velkých medií a ukázal tak sílu sociálních sítí a stovek a tisíců alternativních zpravodajských webů, tato velká media najednou zjišťují, že by následný souboj s prezidentem mohla také prohrát a ztratit většinu svého vlivu. Dá se tedy předpokládat, že v úděsu nad touto možností se v příštích dnech, týdnech a měsících nebudou štítit jakéhokoliv podrazu a jakékoliv interpretační záludnosti. Vsaďte se!

Evropská centrální banka stále „uvolňuje“ každý měsíc 80 miliard eur. Doufám, že si každý z vás všiml, jak neustále bohatne…

Donal Trump na twitteru k protestujícím Američanům: „Sledoval jsem včerejší protesty a získal jsem dojem, že jsme teprve včera měli volby! Proč tito lidé nehlasovali?“

Ota Vychodil:

Musím se smířit s tím, že se nikdy nedozvím, co vlastně prezident Trump všem těm protestujícím hrozného provedl. To, co však vím zcela určitě, je, že pana George Sorose Trumpovo zvolení stálo miliardu dolarů (minimálně). Tedy trpělivě a se stoickým klidem očekávám další "globální" akce…

Petr Štěpánek:

Když se mnozí tak strašně rozčilují, že americký prezident Trump chce stavět Ameriku na první místo, prozraďte, koho jiného by tam měl stavět? Senegal, Rumunsko, Filipíny, Bolívii...? Či někoho jiného? Řekněte. Nebo snad český prezident má na první místo stavět kupříkladu Portugalsko?

Milan Fridrich:

Četl jsem pár komentářů kritizujících Trumpův inaugurační projev. Neřeším věcnou stránku, ale kritiku formy "holých vět", je příliš laciná a plná nepochopení naší doby. Jelikož nejúdernější komunikační metodou, kterou v kampani použil, bylo tweetování, kde myšlenku řeknete ve 140 znacích a jelikož v guláši mnoha zpráv a názorů - a to potvrzuje už i nejslavnější sociolog Baumann - je skutečně slyšet pouze krátká, jednoduchá, jasná a hlasitá provokace, nepoužívá náhodou Trump prostě jen metodiku nové epochy tekutého davu, vzpoury proti elitám a sociálních sítí? Cokoliv řekne, můžete vydat jako tweet. Propojil mluvené slovo s elektronickou sociální sítí, aby zvýšil účinek své komunikace? Spíše ano, než ne...

Historička Anna Applebaumová v rozhovoru s časopisem Spiegel:

Čeho se nejvíc bojíte?

Nechci předpovídat kalamity. Ale bojím se nové ruské okupace části Východní Evropy.

Dodávám: Zřejmě už pranic neplatí, že je historia magistra vitae…

Bohumil Pečinka:

Čím je člověk starší, tím má větší pocit, že některé věci se jakoby ve spirále opakují, jen v jiných oblecích. Když se stal prezidentem Ronald Reagan nevyvolalo to hysterii jen v komunistických médiích, ale hlavně v převažujícím levicově liberálních světě amerických (a obecně západních) novin a televizí.

Reagana, stejně jako dnes Trumpa, rovněž nenáviděl establishment demokratické, ale také větší části republikánské strany, na to se zapomíná. V americkém tisku se běžně užívala pojmenování jako válečný štváč, pravicový extremista, zpochybňovala se jeho schopnost vést Spojené státy atd.

Proti jeho zahraniční politice se v jedné petici vyslovilo několik stovek amerických akademiků. Výsledkem této politiky mj. bylo, že rozehrál tak dobře hru se sovětských vůdcem Gorbačovem, že změnil dějiny bez jediného výstřelu.

Nevím, jestli to s Trumpem bude podobný příběh. Složení jeho vlády by tomu mohlo nasvědčovat. Devadesát procent členů jeho kabinetu jsou špičky svých oborů, absolutně kredibilní figury. Na rozdíl od Reagana také má většinu v obou komorách kongresu, takže nebude muset dělat takové kompromisy jako jeho předchůdce.

Samozřejmě, že může všechno zpackat a nedotáhnout do konce. Proč mu ale nedat šanci? Obama na to dostal osm let. Trump tolik času pravděpodobně mít nebude. Tak proč mu nedat aspoň sto dní?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…