Miroslav Macek: Jazyk se vyvíjí. Dotační podvod a veřejné lhaní = pseudokauza

10.10.2017 10:11

Úterní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Jazyk se vyvíjí. Dotační podvod a veřejné lhaní = pseudokauza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Jsem přesvědčen, že informace o míře nezaměstnanosti nemá téměř žádnou vypovídací hodnotu. Chtělo by to jiný údaj: kolik lidí z celkového počtu obyvatel podniká nebo jsou něčí zaměstnanci. S doplňujícím údajem, kolik z těch zaměstnanců jen placeno ze státního rozpočtu a kolik z těch podnikatelů pobírá dotace, tedy také žije alespoň částečně z veřejných prostředků.

***

Policisté včera obvinili předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedu Jaroslava Faltýnka v souvislosti s padesátimilionovou dotací na farmu Čapí hnízdo. To spiknutí proti těm neviňátkům se zdá být ještě větší, než tušíme…

***

Tak jsem se konečně dozvěděl (a to z odpovědi z facebookové diskuse bývalého novináře a dosluhujícího poslance ANO Martina Komárka), kdože jsou ty osobnosti v české politice:
„Proč je Ano nedemokratická strana? Strana, která má daleko nejvíc demokratických osobností? Krnáčová, Vondrák, Vildumetzová, Stropnický, Hlavatý, Eliška Kaplicky Fuchsová… mohli bychom oba pokračovat. Opravdu si myslíš, že tyto a další lidi, keří nepotřebují ani prachy ani obdiv (na konci je mé nepatrná osoba) svedl ďábel? Kde mají jiné strany takové osobnosti?“

***

Čtenář glos I. P. mi napsal:
Je zvláštní jak nikdo neocenil zásluhu Gustava Husáka na hladkém průběhu "rozvodu". Ano všichni (skoro) ho dodnes nenávidíme, ale tohle mu nelze upřít. Z jeho iniciativy již po 1969 proběhla tzv. federalizace. Všechna ministerstva se roztrojila na české+slovenské+federální. No a v roce 1992 jsme prostě ta federální ministerstva zrušili. Jak kdo, ale já osobně jsem si toho skoro ani nevšiml.
V poslední době se mi neustále vtírá myšlenka, jak by totéž šlo udělat s EU...
Dodávám: Dalo to sice trochu práce (měl jsem na starosti zrušení federálního ministerstva práce a sociálních věcí a Výboru pro životní prostředí), ale máte pravdu…

***

Líbí se mi, když se jazyk vyvíjí a namísto složitých obratů a slovních spojení vznikají nová, výstižná slova. Kupříkladu: dotační podvod a veřejné lhaní = pseudokauza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …