Miroslav Macek: Je čas odejmout pracovní povolení českým úředníkům

28.07.2012 16:25

Páteční glosy Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Je čas odejmout pracovní povolení českým úředníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

V roce 1935 připadal v tehdejším Československu jeden - daňovým poplatníkem placený - úředník (státní, zemský, okresní či obecní) na 143 obyvatel. Dnes připadá jeden úředník na 38 obyvatel. Jen mezi lety 2000 až 2006 vzrostl počet úředníků ve státní (včetně krajskéa obecní) správě ze 175 tisíc na 271 tisíc.

Načerno měli ve svém volnu pracovat zahraniční dělníci, kteří dostali legální povolení pro zaměstnání v továrnách v Česku. Na dělníky narazili před dvěma roky při kontrole pracovníci úřadu práce v Jeseníku v jedné z místních restaurací. Cizinci, kteří bydleli na nedaleké ubytovně, pomáhali majiteli restaurace uklízet po zimě venkovní prostory. Údajně za to nedostávali žádné peníze, majitel jim za práci slíbil jenom pivo a jídlo.

Podle pracovníků úřadu práce i ministerstva práce a sociálních věcí šlo jednoznačně o skrytý pracovní poměr. Stát tak tvrdí, že majitel restaurace zaměstnával lidi načerno. Majitel restaurace dostal pokutu ve výši 80 tisíc korun, cizincům české úřady za trest odejmuly povolení k práci.

Tolik zpráva, případ v těchto dnech řeší soud. Není nejvyšší čas, abychom povolení k práci odejmuli většině českých úředníků? Na druhou stranu chápu, že danit a danit a danit je třeba, neboť kde by se jinak braly miliardy na všechny ty zbytečnépandury, předražené dálnice, předražené veřejné zakázky všeho druhu a desátky zainteresovaným…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Macek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…