Miroslav Macek: Máme se po ekonomické stránce na co těšit

18.03.2022 9:01 | Kauza

Páteřní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Máme se po ekonomické stránce na co těšit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg včera opět jinými slovy potvrdil to, co jsem napsal hned na počátku konfliktu na Ukrajině: státy NATO jsou ochotny hájit americké zájmy na Ukrajině do posledního Ukrajince.

***

Člověk se stále učí: širokorozchodná trať vede z Ukrajiny až do polské Přemyšle, jak mne upozornil jeden čtenář glos. Díky!

***

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí

Část německých vojáků pro mezinárodní bojovou skupinu, jejíž umístění chystá Severoatlantická aliance na Slovensku, by mohla působit v Česku. Po jednání ministrů obrany NATO, věnovaného posilování východního křídla aliance v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, to řekla ministryně Jana Černochová (ODS).
Oznámení bylo skvěle načasováno: v den výročí zřízení protektorátu Böhmen und Mähren.

***

V Česku hrozí další pády dodavatelů plynu, varují představitelé Prahy a Pražské plynárenské v dopisu premiérovi. Mimo ohrožení nejsou ani velcí dodavatelé. To je hlavní sdělení dopisu, který obdržel premiér Petr Fiala, který byl odeslaný na Úřad vlády minulý pátek.
Pak už ovšem dává smysl, proč premiér Fiala unikl s nasazenou helmou na Ukrajinu…

***

Čtenář glos J. F. mi napsal:
Sleduji již skoro dva roky téměř pravidelně Události na ČT24. Včera jsem byl v šoku zprávou, že naše ministryně Kalamity Jane Černochová domlouvala 15. 3. 2022 příchod vojsk Bundeswehru do ČR na naši ochranu. Je to další datum ve spirále času, které nám připomíná dost temné historické události. Naštěstí německé velení samo reálně vyhodnotilo situaci a zachovalo se normálně a dočasné umístění vojsk odmítlo.
Připadá mi, že vládě nestačí souběh všech negativních událostí, které nás dosud zasáhly, ale ještě se je aktivně snaží znásobit svými originálními nápady. Mám dojem, že vůbec nedomýšlí důsledky současné situace a hlavně kroky, které činí. Pokračují v chaotičnosti předchozí vlády a vlastně ono je to podobné i ve světě.
A Česká televize, opět jako v dobách covidu, je silně propagandistická. Ta válečná rétorika je sice vyvažována srdceryvnými reportážemi, ale mnohé z nich vyznívají tak naaranžovaně, nepřirozeně a strojeně. Důsledky jsou udávány zatím po kapkách, opatrně a zlehčovány oproti důsledkům, které zasáhnou protivníka. No máme se po ekonomické stránce na co těšit. Hlavně, že nám s tím EU hodně pomůže. Čtyři sta miliónů euro pro tři milióny běženců v brzké době a pak se uvidí. Ale pět set miliónů euro okamžitě na zbraně a munici pro Ukrajince, aby statečně bojovali za naše evropské liberální hodnoty. Nějak tak, jak v Kábulu za Prahu.
A covid po trvalém poklesu a chvilkovém nárůstu posledních dnů dnes opět stagnuje, ale pomalu se musíme připravovat na další posilující dávku. Pfizer sice nezveřejňuje výsledky užitečnosti experimentálního použití vakcíny, ale potřebuje dále vydělávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…