Miroslav Macek: Marketingová finta prvního řádu

13.08.2020 9:20

Čtvrteční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Marketingová finta prvního řádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

„Co teď zažíváme, je návrat socialismu,“ prohlásil velice trefně šéf Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

***

S halasně vytrubovanou pomocí ekonomice ve výši téměř bilionu korun se to doposud má následovně. Pět set miliard korun z celkové pomoci, tedy skoro polovina a něco, připadá na úvěrový program pro firmy COVID III., o který ale firmy nestojí, protože pro ně není zajímavý.
Ke konci července bylo z 500miliardového balíku vyčerpáno asi 3,8 miliardy korun, tedy 0,8 procenta. Dalších zhruba 15 miliard je v žádostech, které ještě nejsou zpracované, ale i kdyby všechny vyšly, nedosáhne objem čerpání prostředků ani 4 procent z vytrubovaného půl bilionu.
Další fígl spočívá v tom, že program COVID III, i kdyby byl stoprocentně vyčerpán, vyjde stát jen na 150 miliard, což je výše státní záruky, těch zbylých 350 miliard jsou peníze bank - takže marketingová finta prvního řádu.

***

Týdeník Hrot napsal:
Posledním americkým pokusem, jak zmařit rusko-evropský projekt Nordsteam 2, je dopis tří senátorů, kteří vyhrožují přístavu Mukran ve městě Sassnitz finančním zničením. Republikáni Ted Cruz, Tom Cottin a Ron Johnson napsali vedení přístavu na Rujáně, že pokud se z projektu okamžitě nestáhne, bude nést finanční následky. Nord Stream 2 představuje podle senátorů vážnou hrozbu pro evropskou energetickou bezpečnost i národní bezpečnost Ameriky.
Pro přístav, který z 90 procent vlastní město Sassnitz a zbytek země Meklenbursko-Pomořansko, by to znamenalo bankrot, protože by manažeři ani akcionáři nemohli cestovat do Spojených států a americké lodě ani zboží by nemohly přístav využívat. Společnost Fährhafen Sassnitz GmbH by navíc nemohla provádět finanční transakce prostřednictvím amerického finančního systému. To by v konečném důsledku vedlo k finanční ztrátě ve výši miliard dolarů, varují američtí zákonodárci.
Americký dopis vyvolal na německé politické scéně pobouření. Státní ministr na ministerstvu zahraničí Niels Annen z SPD reagoval, že si Evropa nesmí nechat líbit vydírání. Německé ministerstvo hospodářství hovoří o tom, že jakákoliv forma extrateritoriálních sankcí porušuje mezinárodní právo. V současné době pandemie covidu-19 není vhodná doba vyostřovat napětí mezi zeměmi formou ekonomických sankcí, uvedla mluvčí úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla