Miroslav Macek: Nemajetným – menší částky, velmi majetným – větší částky

13.02.2023 11:10 | Glosa

Pondělní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Nemajetným – menší částky, velmi majetným – větší částky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Meziročně inflace v prvním měsíci tohoto roku vzrostla na 17,5 procenta z prosincových 15,8 procenta. Meziměsíčně inflace stoupla o šest procent. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Ceny elektřiny meziročně vzrostly o 36,4 procenta, zemního plynu o 87 procent, vodného o 16,3 procenta, stočného o 30,3 procenta a tepla a teplé vody o 44,7 procenta.
Cena rýže vzrostla o 35,1 procenta, mouky o 44,2 procenta, vepřového masa o 36,8 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 procenta, vajec o 85,0 procenta, olejů a tuků o 31,5 procenta a cukru o 84,7 procenta.
Cena elektřiny oproti prosinci vzrostla o 139,8 procenta. Teplo a teplá voda zdražily o 23,5 procenta, stočné o 30,3 procenta a vodné o 16,3 procenta. Zemní plyn zdražil „jen“ o 2,2 procenta.
Z potravin stouply zejména ceny nealkoholických nápojů, a to o 7,6 procenta. Téměř o desetinu vzrostly ceny ovoce, u zeleniny to pak bylo o 7,3 procenta. Podstatné zdražení nastalo také u lihovin (+9,2 procenta), piva (+8,9 procenta) či vína (+8,5 procenta).
Automobily zlevnily o 1,1 procenta.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21902 lidí

***

Polský velvyslanec v USA Marek Magierowski:
„Nevěřím v diplomatické řešení tohoto konfliktu. Řešení by mělo být vojenské a opět si myslím, že vojensky Ukrajina nakonec zvítězí - i s naší pomocí.“

***

Jen v roce 2022 Spojené státy uvalily 100 sankcí na 82 států a oblastí. Počet sankcí, které uvalil US Treasury Department's Office of Foreign Assets Control (OFAC), se zvedl z 912 v roce 2000 na 9421 v říjnu 2021, zvýšil se tedy o 933 %.

***

Profesor Jan Žaloudík:
Tolik se nerozdalo a neprošustrovalo ani za nepopulárních dob „socanského rozhazování“ a pidideficitů. „Jistě lze namítnout, že covid, Vladimir Vladimirovič, Green Deal, německé omyly, naše hodnoty a tak dále. Umíme to všichni vyjmenovat. Pokud se nyní rozdává, lépe řečeno dávkuje a kompenzuje, tak všemi směry. Nemajetným – menší částky, velmi majetným – větší částky.

Převzato se svolením autora z webu www.viditelny-macek.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…