Miroslav Macek: Správně česky se tomu říká „malá domů“

03.01.2023 12:25 | Glosa

Úterní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Správně česky se tomu říká „malá domů“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

V době, kdy byla kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová rektorkou brněnské Mendelovy Univerzity, nasmlouvala tato univerzita s advokátní kanceláří, kterou spoluvlastní její manžel, pět objednávek za celkem 270.000 korun. Podle kandidátky na prezidentku o střet zájmů nešlo.
Samozřejmě, že ne. Správně česky se tomu tradičně říká „malá domů“…

***

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Georgiová:
Očekáváme, že třetina světové ekonomiky bude v recesi.
Ekonomka společnosti Moody´s Ellová:
I když se náš základní scénář vyhýbá globální recesi, pravděpodobnost jejího vzniku je nepříjemně vysoká. Evropa se však recesi nevyhne a USA balancují na hraně.
Dodávám:
I kdyby obě dámy měly pravdu, nás se to netýká, neboť Fialova vláda to přece skvěle zvládne, jako ostatně do této chvíle vše. Hlavně nepodléhejte dezinformátorům, populistům a vlastním očím!

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

***

Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg uvedl, že Západ musí být připraven Ukrajinu dlouhodobě podporovat. Rusko je podle něj připraveno ve válce pokračovat a potenciálně zahájit novou ofenzivu.
Dlouhodobě? Copak sankce nefungují natolik, aby Putin padl, Rusům došly jídlo a munice a Ukrajina záhy neosvobodila svoje území? To nečte naše media?

***

Ruská strategická letadla se v roce 2023 zúčastní speciální vojenské operace (SVO). Oznámil to v pondělí 2. ledna velitel dálkového letectva generálporučík Sergej Kobylaš.
Vývoj nové řady munice pro raketový systém s vícenásobným odpalováním (MLRS) "Tornado-S" byl dokončen a rakety jsou již dodávány vojákům. Podle zprávy výrazně zvýší přesnost a sílu vojenských jednotek. Nová munice je schopna zasáhnout vybavení, opevnění a lidskou sílu nepřítele na vzdálenost desítek kilometrů.
Tolik zprávy. Opravdu se nechystá velká ruská ofenziva, i když to naše media popírají, protože ruská armáda je v rozkladu?

***

Tomáš Verníček, slovenská TA3:
Za největší výzvu roku 2023 považuji zvládnout informovat o ruské invazi na Ukrajině tak, abychom si udrželi diváky a čtenáře na webu celý rok. Situaci u našich východních sousedů považujeme za nejzávažnější zahraniční téma, ale často máme problém udržet si konstantní zájem diváka. Všimli jsme si, že naši diváci už nesledují informace o bojích na Ukrajině takovým způsobem, jak to bylo na začátku invaze. Informovat o této události v médiích je přitom mimořádně důležité, protože to může ovlivnit i veřejné mínění v zemi. Proto je naší úlohou nejenom každý den přinášet zprávy z Ukrajiny, ale i najít způsob, aby měly sledovanost.
To je jednoduché, pane Verníčku. Lhát a útočit na city.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…