Miroslav Macek: Vy toho naděláte s padesátkou syrských uprchlíků! Vždyť pět si jich vezme Hrušínský, pět Holubová...

16.05.2019 11:07

Čtvrteční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Vy toho naděláte s padesátkou syrských uprchlíků! Vždyť pět si jich vezme Hrušínský, pět Holubová...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Ministr kultury Staněk skončí ve své funkci. Nu, dobrá, ale hlavně v ní neměl vůbec začínat!

***

Čtenář glos K. Č. mi napsal:
Pár komentářů k porovnání od pana Vondrušky.

1. Bude plně zachována národní suverenita. Zde mi přijde relevantní odkázat na projev prezidenta Václava Klause ke vstupu ČR do Evropské Unie, konkrétně "Jak už to v životě člověka i celé lidské společnosti bývá, dnešním dnem něco získáváme, ale současně i něco ztrácíme. Vždy je něco za něco. Měli bychom udělat všechno pro to, aby byl poměr toho, co získáváme a co ztrácíme, pro nás příznivý, což v žádném případě není a nebude automatické."

2. Jde o společenství rovných, v němž se bude respektovat hlas každého člena. Zde je zajímavé dodat, že Česká Republika má v přepočtu na počet obyvatel v Evropském parlamentu silnější zastoupení než Německo nebo Francie. Jinými slovy, hlas českého voliče je silnější než hlas německého voliče. Jak s tím umíme nebo neumíme naložit záleží na nás samotných, jak ostatně zmínil v tehdejším projevu i Václav Klaus.

3. K obchodní a hospodářské integraci přispěje jednotná měna - euro. Není pravda že k zavedení Eura nás tlačí Brusel. K zavedení Eura jsme se zavázali my sami, a to v přístupových smlouvách k EU. Né každý člen EU se k zavedení Eura zavázal, například Dánové si vyjednali výjimku. Také jsme si ji mohli vyjednat, ale nevyjednali.

4. Jednotný a svobodný evropský trh umožní našim výrobcům se na něm lépe uplatnit. Kolik z lidí co si tolik stěžují na likvidaci domácích producentů preferuje při nákupech dražší domácí produkci a dává tak vydělat domácím výrobcům? Nesouvisí s tím i to, že v ČR máme jednu z nejvyšších koncentrací obchodních center, často se zahraničními vlastníky? A není toto výsledek naší národní legislativy? Takže co si třeba u nás doma nastavit takové podmínky, které by domácím producentům zjednodušily přístup na trh k domácím zákazníkům? Co se týče nekvalitních potravin, stojí také za to podívat se do nějakého testu potravin jakou kvalitu produkuje jeden z našich tuzemských koncernů, v současné době ve svěřeneckém fondu - toto je také problém Bruselu? A kdo to vše vlastně kupuje?

5. Zrušením hranic se odbourají překážky v obchodování i turistice. Takže co s tím? Návrat zpět k hraničním kontrolám, frontám na hranicích, zavedení dovozních a vývozních cel? A opravdu toto souvisí s EU? Jak je na toto třeba takové Norsko nebo Švýcarsko?

6. Vznikne demokratický, moderní a funkční systém řízení evropských záležitostí. Srovnejte si počet byrokratů v Bruselu s počtem úředníku v ČR. Máme snad u nás doma méně byrokracie a méně úředníků na počet obyvatel? Umíme my sami řídit stát efektivněji než EU?

7. Evropská politika bude mít ve světě podstatně větší váhu. Evropa národních států by měla ve světě váhu větší? A co třeba Spojené státy rozdělené na 50 národních států, také by pak jejich politická váha ve světě byla větší?

8. Zvýší se životní úroveň a brzy doženeme západoevropské země. Má pan Vondruška nějaká konkrétní data pro svá tvrzení?

9. Brusel nám bude dávat peníze, abychom si vybudovali moderní infrastrukturu silnic, podniků a služeb. Dotace nejsou povinné, projekty z nich placené jsou připraveny a řízeny u nás doma naším managementem. Pokud má pan Vondruška informace například o cyklostezce za cenu kosmodromu, měl by se ptát, kdo u nás takový projekt připravil, kdo ho u nás schválil a kdo ho řídí. Toto je plně v naší národní kompetenci. To, že se u nás místo tohoto nestaví například dálnice a moderní železnice je opět problém naší vlastní byrokracie a legislativy.

10. Staneme se Evropany. V tomto mohu pana Vondrušku opět odkázat na projev prezidenta Václava Klause ke vstupu ČR do Evropské Unie kde je pěkně popsáno co se tímto myslí. Závěrem, ano, v EU máme jistě spoustu problémů a bavme se o nich. Ale co si přitom třeba uklidit před vlastním prahem?

***

Petr Paulczyński:
Zdanění letecké dopravy kvůli CO2. Zdanění alkoholu kvůli závislostem. Zdanění bank protože vypasený bankéř nebo chudé dítě.
Hovno! Prostě chtějí vaše prachy, chtějí dirigovat vaše životy a chtějí se dělat hezcí rozdáváním dotací a dávek.

***

Vox populi:
Vy toho naděláte s tou padesátkou syrských uprchlíků! Vždyť pět si jich vezme Hrušínský, pět Holubová, pět Rychlík, deset Hřebejk, 10 Brzobohatý a zbytek Petříček se Šojdrovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…