Miroslav Němec: Boj proti mafiím všeho druhu je nezbytný

01.03.2017 8:15

Když v současné době sleduji mnohé trestní kauzy, které v současnosti hýbou veřejností, analyzuji je, a to zcela jednoznačně, jako působení různých mafií na území Českého státu.

Miroslav Němec: Boj proti mafiím všeho druhu je nezbytný
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav NĚMEC z LEV 21

Ač si to řada našich občanů vůbec neuvědomuje, drzost a agresivita takřka všech mafií, dnes působících na našem území, je naprosto nevídaná.

Již v minulosti jsem ve své monografii „Mafie a zločinecké gangy“ (podrobněji viz NĚMEC, Miroslav. Mafie a zločinecké gangy. Praha: Eurounion, 2003, 390 stran, s. 11-20. ISBN 80-7317-026-4) napsal, že „Mafie zaplavila svět“. Jisté konsekvence tohoto tvrzení jsem nastínil již ve své první monografické práci k problematice organizovaného zločinu „Organizovaný zločin“ (podrobněji v iz NĚMEC, Miroslav. Organizovaný zločin. Praha: Naše vojsko, 1995, 224 s. ISBN 80-206-0472-3), neboť po otevření našich hranic po politickém převratu v letech 1989/1990 začal obrovský nástup zahraničních mafií na naše území, a bylo třeba na to okamžitě reagovat, ovšem tehdejší policie, i „díky“ ne zrovna slavnému postupu při zákroku proti demonstrantům během revoluční vřavy na Václavském náměstí v Praze, byla takřka paralyzována, a nikdo se touto významnou problematikou nezabýval.

Mafie, jako děsivý fenomén, se postupně etablovala, a nyní, na počátku třetího tisíciletí, nebezpečně metastázuje nejen v západních demokratických zemích, ale i v posttotalitních zemích východní a střední Evropy, kde využívá všech problémů a neduhů spojených s přerodem těchto zemí ve standardní demokratické režimy.

Je to právě Mafie, její zločinecké struktury a pomocí nich páchaný organizovaný zločin, který se v celosvětovém měřítku stávají jedním z nejnebezpečnějších globálních společenských problémů současného světa, neboť svou nelegální činností negativně zasahují takřka do všech sfér života společnosti a ovlivňují je ke svému obrazu se zcela jasným cílem - získání co nejvyšších nelegálních zisků. Tyto nelegální zisky pak zpětně Mafii otevírají cestu k nejvyšším mocenský m strukturám a centrům, které jsou takto účelově právě Mafií ovlivňovány a korumpovány, vše opět s cílem proniknutí k dalším strategickým informacím s možností jejich ovlivňování, až po jejich postupné zneužití pro zločinecké účely a k získání dalších zdrojů k nelegálním mafiánským ziskům.

Organizovaná kriminalita je plánovité a snahou po zisku nebo moci motivované spáchání zvlášť závažného trestného činu nebo páchání - po delší či neurčitou dobu - trestných činů, které ve svém souhrnu jsou zvlášť závažnými, pokud se tohoto nebo těchto trestných činů účastní více než dvě osoby, které mají mezi sebou rozděleny úkoly, jednají konspirativně, používají struktur podobajících se živnosti nebo obchodu, používají násilí nebo jiných prostředků vh odných k zastrašení, anebo ovlivňují alespoň jednu z těchto sfér: hospodářství, politiku, hromadné sdělovací prostředky, státní či veřejnou správu, justici či policii.

Z této definice vyplývá, že u organizované kriminality nejde zpravidla o jednu pevně ohraničenou skutkovou podstatu trestného činu nebo o souhrn jednotlivých skutkových podstat, nýbrž o komplexní formu odchylného protiprávního a vysoce společensky nebezpečného chování. Z hlediska skutkových podstat trestných činů je organizovaná kriminalita heterogenní, tj. nehomogenní. Přiřazení jednotlivého trestného činu nebo více trestných činů k organizované kriminalitě vyžaduje tedy nejen trestněprávní hodnocení skutkového stavu podle trestního zákona, nýbrž tak&eacu te; zohlednění a hodnocení obecnějších sociologických a psychologických podmínek.

V souvislosti s nástupem různých mafiánských uskupení na naše území po otevření hranic v letech 1989/1990, bylo zcela nutné vypracovat a precizovat nový zákon o pobytu cizinců na území České republiky, ale jak se později ukázalo, nebylo konečné znění tohoto zákona pro boj s mafiemi zcela ideální.

Abychom mohli pochopit veškeré problémy spojené se vstupem různých mafií na naše území a také problémy s tím spojené, pokusím se, alespoň pro naše slušné občany, sepsat a uveřejnit několik článků, které by jim, alespoň částečně, osvětlily tuto doposud stále „temnou“ problematiku a snad přispějí i k tomu, aby si naši občané přítomnost mafií všeho druhu na našem území konečně plně uvědomili a nezapojovali se do činností, které by je mohly zavést na cestu zločinu.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…