Miroslav Němec: Policie jednala v souladu se zákonem

10.03.2017 17:18

Včera jsme se z veřejně dostupných sdělovacích prostředků dozvěděli, že Cizinecká policie Policie ČR provedla zákrok v jakési firmě na Praze 6, kde zajistila celkem 84 cizinců pro podezření, že je firma zaměstnává nelegálně. To se však majiteli firmy nelíbilo, a proto přirovnal tento policejní zákrok k zákrokům StB.

Miroslav Němec: Policie jednala v souladu se zákonem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

Tento podnikatel na facebooku kritizoval způsob policejního zákroku tak, že: „Ráno naběhlo do skladu komando, které se chovalo jako StB. Řvali a s nikým se nebavili. Zavřeli provoz, kde pracují i Češi a nechali všechny jak zločince postavit na rampu. Odvezli všechny nečechy a jejich legálnost budou zkoumat až ex-post“.

To, že v České republice je mnoho nepoctivých podnikatelů, kteří chtějí rychle zbohatnout, různě obcházejí a přímo porušují platné zákony, zde nyní řešit nebudu, a nebudu zde řešit ani to, že příslušné kontrolní orgány v řadě případů naprosto selhávají, a proto musí mnohé případy řešit Policie České republiky, která je ex-offo povinna reagovat na každé oznámení, v němž lze spatřovat trestný čin či jen přestupek.

Pokud jde o nelegální zaměstnávání cizinců, na našem území, různými podnikateli, děje se tak v mnoha případech zejména proto, že tito vypečení podnikatelé nemusí za tyto cizince platit žádné odvody, neplatí za ně ani zdravotní, ani sociální pojištění, a navíc jim, oproti našim občanům, platí naprosto směšné peníze s tím, že pokud se jim to nelíbí, ať vypadnou. Některé tyto firmy dokonce nechávají cizince nelegálně se zdržující na našem území přespávat i v prostorách firmy, čímž v podstatě v řadě případů zabraňují jejich možné kontrole ve veřejném prostoru, a i za tento „pobyt v zatuchlém skladu, apod.“ jim ještě i z tak bídných výplat strhávají další peníze, což mnohdy hraniční až s vykořisťováním, a protože žijeme v demokratické, nikoliv totalitní společnosti, je naprosto nezbytné takové případy účinnými prostředky řešit.

Právě na tyto a obdobné případy pamatuje zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, který ve svém ustanovení § 27 (Zajištění cizince) zcela jasně uvádí, že „Policista je oprávněn zajistit cizince, jestliže: a) se cizinec dopustil jednání, pro které lze pobyt na území České republiky ukončit nebo zahájit řízení o správním vyhoštění, b) bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění a policista zjistí důvod pro zajištění cizince podle jiného právního předpisu (tj. zde podle zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších právních předpisů), c) cizinec má být podle vykonatelného rozhodnutí vyhoštěn, nebo d) je důvod se domnívat, že cizinec neoprávněně vstoupil na území České republiky nebo zde neoprávněně pobývá“. Podle okolností může takové zajištění cizince trvat 24 až 48 hodin, a to od okamžiku omezení jeho osobní svobody.

Pokud jde o firmu, která se dostala do hledáčku policie v důsledku opakovaného porušování platných právních norem, neboť při obdobné kontrole této firmy v minulosti již bylo policií zjištěno 24 nelegálně zaměstnávaných osob, lze plně podpořit i zvolenou taktiku tohoto konkrétního zákroku, neboť při takovýchto akcích policisté postupují pod jednotným velením, naprosto neočekávaně, rázně a policisté se nesmí s nikým zbytečně vybavovat, aby neunikaly informace mimo vyšetřování. V případech, kdy by majitel firmy, a na místě kontrolovaní cizinci při kontrole prokázali, že mají veškerá povolení v naprostém pořádku, jistě by je policisté podle policejního zákona nezajišťovali. Jak se však na základě policejního šetření ukázalo, zajištěné osoby disponovaly pouze vízy udělenými pro jinou zemi, než je Česká republika, pročež na našem území být zaměstnávány nesmějí, a již i jen toto je zákonným důvodem k jejich zajištění.

A pokud se postup policie panu majiteli kontrolované firmy nelíbí, je to naprosto irelevantní, a lze mu, pro příští dny jeho podnikání jen doporučit, aby podnikal v souladu s platnými zákony České republiky.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…