Miroslav Novák: Bankovní rada ČNB prudce zvyšuje úrokové sazby

05.11.2021 17:38 | Komentář

Koruna ve čtvrtek odpoledne prudce posílila poté, co bankovní rada ČNB prudce zvýšila úrokové sazby o 125 bazických bodů. Hlavní sazba, 2T repo, je tak nově na 2,75 %, což je nejvyšší hodnota od listopadu 2008. Se zvýšením sazeb jsem dopředu počítal, ale očekával jsem, že sazby půjdou nahoru o 50, případě 75 bazických bodů. Zvýšení sazeb rovnou o 125 bodů je proto překvapivé a ČNB tím účastníky finančního trhu zjevně zaskočila. Výsledkem tak je nejprudší zvýšení sazeb od roku 1997. ČNB zvýšila sazby navzdory tomu, že pro letošek počítá s růstem HDP pouze o cca 2 % a slabším exportním výkonem do druhé poloviny příštího roku.

Miroslav Novák: Bankovní rada ČNB prudce zvyšuje úrokové sazby
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Hlavním argumentem pro tak prudké zvýšení sazeb je jednoznačně rychle rostoucí inflace v kombinaci s ukotveností inflačních očekávání. Centrální bankéři v posledních měsících často zdůrazňovali, že se obávají rozjetí mzdově-inflační spirály, k čemuž podle nich nahrává velmi utažený pracovní trh s velmi nízkou nezaměstnaností a velmi vysokou nabídkou volných pracovních míst. V nové makroekonomické prognóze navíc ČNB očekává další zrychlení spotřebitelské inflace až k 7 % na začátku příštího roku a jenom k pozvolnému zpomalování inflace v průběhu dalších čtvrtletí příštího roku.

Ve vší úctě k dnešnímu rozhodnutí bankovní rady ČNB, opatrnější postup ohledně zvyšování sazeb by podle mě byl namístě, protože centrální bankéři momentálně balancují na hodně tenkém laně mezi inflací a křehkostí hospodářského oživení. Domnívám se, že pokud by bankovní rada v listopadu zvýšila sazby pouze o 25, případně 50 bazických bodů, tak by tím dala jasně najevo, že nebere na lehkou váhu prudký růst inflace, ale zároveň by signalizovala, že si je vědoma rizik na straně hospodářského oživení. Kromě toho by pod tak silný tlak nedostávala podnikový sektor, který v letošním roce bojuje s velmi rychle rostoucími cenami vstupů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …