Miroslav Novák: Do vývoje maloobchodu výrazně promlouvala restriktivní opatření

06.02.2021 20:17

Komentář k maloobchodním tržbám – prosinec 2020

Miroslav Novák: Do vývoje maloobchodu výrazně promlouvala restriktivní opatření
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Zásadní otázkou pro letošní rok je, zda budou spotřebitelé ochotni utrácet a realizovat tak část odložené poptávky. Nezaměstnanost sice zůstává nízká a peněženky zaměstnanců budou posíleny zrušením superhrubé mzdy, avšak spotřebitelská důvěra se na začátku letošního roku zatím drží na podprůměrných hodnotách. Optimisticky naladěný spotřebitel je přitom základním předpokladem oživení maloobchodu v letošním roce.

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

Do vývoje maloobchodu v loňském roce výrazně promlouvala restriktivní vládní opatření a prosinec v tomto směru nebyl výjimkou. V prosinci totiž došlo k částečnému rozvolnění restrikcí, což se odrazilo do prudkého meziměsíčního nárůstu maloobchodních tržeb o 8,3 %. Meziroční růst maloobchodu v prosinci o 3,7 %, respektive o 1,4 % po očištění o kalendářní vlivy již tak výrazný nebyl.

Za meziměsíčním růstem maloobchodních tržeb v prosinci stálo téměř výhradně nepotravinářské zboží (17,1 %), zatímco tržby za pohonné hmoty vzrostly pouze o 0,8 % a tržby za potraviny o 0,2 % poklesly.

V souhrnu za celý loňský „covidový“ rok maloobchod poklesl o 0,6 %, respektive o 0,9 % po očištění o kalendářní vlivy. Jedná se o nejhlubší pokles maloobchodu od roku 2012.

Spotřebitelé využili prosincové rozvolnění k realizaci nákupů, které nemohli uskutečnit v listopadu, a samozřejmě i k nákupu vánočních dárků. Prim hrály jednoznačně internetové obchody s meziročním nárůstem tržeb přes 30 %. S ohledem na probíhající pandemii internetové obchody loni významně posílily své postavení na úkor tradičních kamenných obchodů. Solidní růst tržeb zaznamenali i specializovaní prodejci s výrobky pro domácnost a prodejci počítačů. Meziroční pokles tržeb naopak zaznamenali prodejci ve specializovaných prodejnách potravin, prodejci sportovních výrobků a prodejci oděvů a obuvi.

Restriktivní vládní opatření budou negativně dopadat na obchodníky i v 1. čtvrtletí letošního roku. Zásadní otázkou pro letošní rok je, zda budou spotřebitelé ochotni utrácet a realizovat tak část odložené poptávky. Nezaměstnanost sice zůstává nízká a peněženky zaměstnanců budou posíleny zrušením superhrubé mzdy, avšak spotřebitelská důvěra se na začátku letošního roku zatím drží na podprůměrných hodnotách. Optimisticky naladěný spotřebitel je přitom základním předpokladem oživení maloobchodu v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…