Miroslav Novák: Hodně červený březen a duben bude v tomto směru ještě horší

07.05.2020 13:24

Březnový pokles produkce automobilů zdánlivě připomíná letní měsíce, kdy vzhledem k celozávodním dovoleným dochází buď v červenci nebo v srpnu k výraznému snížení výroby, avšak s významným rozdílem, že tento pokles je obratem kompenzován. V současnosti nic podobného čekat nemůžeme. Produkci automobilů totiž v dubnu čeká ještě hlubší propad než v březnu.

Miroslav Novák: Hodně červený březen a duben bude v tomto směru ještě horší
Foto: pixabay.com
Popisek: Pokles ekonomiky - ilustrační foto

Březnová čísla z průmyslu se podle předpokladů hodně červenala. Oproti únoru průmyslová produkce poklesla o 8,7 %, v meziročním srovnání se snížila o 10,8 % a dvouciferný pokles si meziročně připsaly i nové zakázky (-15,7 %).

Průmysl v březnu, respektive ve druhé polovině měsíce, byl výrazně zasažen vládními opatřeními na zastavení pandemie Covid-19. Výrobní činnost přerušily automobilky působící v ČR a k zastavení či významnému omezení činností přistoupila i řada dalších podniků ve zpracovatelském průmyslu. Omezení výroby pokračovalo i v dubnu, z čehož vyplývá, že dubnová čísla z průmyslu budou ještě horší od těch březnových.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí

Výrazný pokles produkce se v březnu týkal téměř všech největších odvětví zpracovatelského průmyslu. Produkce motorových vozidel meziročně poklesla o 25,8 %, strojírenství o 17,9 %, výroba počítačů o 15,8 %, výroba elektrických zařízení o 8,9 % a kovodělný průmysl o 8,3 %. Výjimkou mezi velkými odvětvími byl v březnu potravinářský průmysl (+6,3 %), který je primárně orientován na domácí poptávku.

Březnový pokles produkce automobilů zdánlivě připomíná letní měsíce, kdy vzhledem k celozávodním dovoleným dochází buď v červenci nebo v srpnu k výraznému snížení výroby, avšak s významným rozdílem, že tento pokles je obratem kompenzován. V současnosti nic podobného čekat nemůžeme. Produkci automobilů totiž v dubnu čeká ještě hlubší propad než v březnu

. V dubnu lze vzhledem k omezením očekávat ještě významnější pokles průmyslové produkce. Duben bude zároveň představovat dno, od kterého se bude průmysl v dalších měsících následně odrážet směrem vzhůru. Na předkoronavirové úrovně se však objem produkce do konce letošního roku již velmi pravděpodobně nedostane. A zatímco v meziměsíčním srovnání začne průmysl zrychlovat, tak v tom meziročním bude i nadále setrvávat v červených číslech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.