Miroslav Novák: I na pozitivních datech z pracovního trhu lze najít černou skvrnu

12.05.2015 19:14

Pozitivní trend na pracovním trhu trvá již od začátku loňského roku a je podporován i dalšími statistkami jako je růst počtu hlášených volných pracovních míst, klesajícím počtem nezaměstnaných absolventů a výsledně i snižujícím se počtem osob připadajících na jedno volné pracovní místo.

Miroslav Novák: I na pozitivních datech z pracovního trhu lze najít černou skvrnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Duben podle předpokladu přinesl další výrazný pokles nezaměstnanosti. Podle nových dat MPSV podíl nezaměstnaných osob v dubnu poklesl na 6,7 % a je tak nejnižší od října 2012. Pozitivní trend na pracovním trhu trvá již od začátku loňského roku a je podporován i dalšími statistkami jako je růst počtu hlášených volných pracovních míst, klesajícím počtem nezaměstnaných absolventů a výsledně i snižujícím se počtem osob připadajících na jedno volné pracovní místo. V dubnu bylo hlášeno 83,7 tis. volných pracovních míst, což je oproti březnu nárůst o téměř 8 tis. a nejlepší údaj od roku 2008.

I na velmi pozitivních dubnových datech z pracovního trhu však lze najít černou skvrnu. Zatímco počet nezaměstnaných meziročně poklesl o 83 tis., tak najít práci se podařilo především krátkodobě nezaměstnaným. Naopak počet dlouhodobě nezaměstnaných nad dva roky v dubnu meziročně vzrostl o téměř 6 tis. na 145 tis. osob.

Vzhledem k pozitivním sezonním faktorům a rostoucí ekonomice, která generuje nová pracovní místa, lze s poklesem nezaměstnanosti počítat i v nadcházejících měsících. Během léta by se podíl nezaměstnaných osob měl pohybovat již pod hladinou 6,5 %.

Miroslav Novák, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

10:14 Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

Český premiér v jednom ze svých posledních rozhovorů zaujal výrokem: „Jsme předurčeni k tomu dovládn…