Miroslav Novák: I v červnu rostl vývoz pomaleji než dovoz

08.08.2018 8:54

Za silnějším růstem dovozů i v červnu stála kombinace vyšší investiční aktivity v domácí ekonomice a dražší ropy. Vyšší ceny ropy se zároveň v červnu významně podílely na nižším přebytku celkové obchodní bilance vzhledem ke skutečnosti, že ČR je čistým dovozcem ropných produktů.

Miroslav Novák: I v červnu rostl vývoz pomaleji než dovoz
Foto: pixabay.com
Popisek: Zahraniční obchod - ilustrační foto

Červen byl dalším měsícem v řadě, kdy v zahraničním obchodu rostl vývoz pomaleji než dovoz. Konkrétně vývoz v červnu vzrostl v meziročním srovnání o 0,8 % na 315,0 mld. korun a dovoz o 2,0 % na 299,2 mld. korun. I přes rychlejší tempo růstu dovozu však obchodní bilance zůstává poměrně silně přebytková s 15,8 mld. korun v červnu a s 98,5 mld. korun v souhrnu za první polovinu letošního roku.

Za silnějším růstem dovozů i v červnu stála kombinace vyšší investiční aktivity v domácí ekonomice a dražší ropy. Vyšší ceny ropy se zároveň v červnu významně podílely na nižším přebytku celkové obchodní bilance vzhledem ke skutečnosti, že ČR je čistým dovozcem ropných produktů. Na straně vývozů lze v červnu stejně jako po celou první polovinu letošního roku pozorovat pokles kladného salda obchodu s motorovými vozidly. V červnu se navíc přidal i horší výsledek obchodu s ostatními dopravními prostředky. Červnový přebytek obchodu s počítači a elektronickými přístroji nedokázal předchozí zmíněné faktory plně kompenzovat.

V teritoriálním členění se v červnu snížil přebytek obchodu se zeměmi EU28, a to o 4,1 mld. na 56,7 mld. korun. Toto snížení z velké části připadá zmíněnému nižšímu přebytku s automobily. Zatímco bilance s evropskými zeměmi zůstává veskrze pozitivní, tak se zeměmi mimo EU28 má ČR negativní bilanci, v červnu konkrétně 39,6 mld. korun.

I v dalších měsících letošního roku budou dovozy růst rychleji než vývozy, což se bude negativně promítat do nižšího přebytku obchodní bilance ve srovnání s loňským rokem. Letošní přebytek obchodní bilance se tak bude pravděpodobně pohybovat mezi 120 až 130 mld. korun oproti loňským 149 mld. korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …