Miroslav Novák: Index spotřebitelských cen – březen 2019

10.04.2019 18:12

Březen přinesl další zvýšení spotřebitelských cen. Oproti únoru spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 % a v meziročním srovnání inflace zrychlila na 3 %.

Miroslav Novák: Index spotřebitelských cen – březen 2019
Foto: archiv
Popisek: Finance - ilustrační foto

Meziroční inflace začínající trojkou byla přitom naposledy k vidění v říjnu 2012. Ve srovnání s prognózou ČNB byla inflace v březnu o 0,3procentního bodu vyšší.

K meziměsíčnímu růstu cen přispěly především dražší elektřina, alkohol, pohonné hmoty a některé druhy potravin jako například brambory. V březnu oproti únoru sice významně poklesly ceny dovolených, které však nedokázaly vyvážit cenový nárůst ve zmíněných oddílech.

V meziročním srovnání zůstávají i nadále hlavním zdrojem růstu inflace náklady spojené s bydlením, které přispívají zhruba z poloviny k celkovému růstu cen. Po odmlce ve 4. čtvrtletí loňského roku však významněji do celkové inflace začínají přispívat i potraviny. Stabilní je příspěvek alkoholu a tabáku a s ohledem na silnou domácí poptávku si silnou růstovou dynamiku udržují i služby.

Domácí ekonomika sice v současnosti i nadále generuje proinflační rizika v podobě rychlého růstu mezd, avšak bankovní rada ČNB bude ve srovnání s loňském výrazně opatrnější ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb. S ohledem na kumulující se protiinflační rizika ve vnějším prostředí podle mě ČNB sazby nezvýší sazby ani ve 2. čtvrtletí, a to navzdory tomu, že se v březnu inflace nacházela na horní hranici tolerančního pásma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty