Miroslav Novák: Komentář k maloobchodním tržbám – květen 2021

09.07.2021 7:29 | Komentář

Meziroční růst tržeb internetových prodejců v květnu činil „pouze“ 15,6 %, což je však dáno tím, že loni v květnu byly prodeje přes internet extrémně silné. Rozhodně tak na základě květnových čísel nelze říci, že poptávka nákupů zboží přes internet slábne. Naopak trend přesunu nákupů zboží z kamenných obchodů na internet a prostřednictvím zásilkové služby pokračuje. Dynamika prodejů přes internet z posledního roku však byla neudržitelná.

Miroslav Novák: Komentář k maloobchodním tržbám – květen 2021
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Významné rozvolnění protiepidemických opatření se v květnu pozitivně promítlo do silného růstu maloobchodu. V meziročním srovnání navíc zafungoval efekt nízké statistické základny z loňského května. Velmi solidní vývoj květnového maloobchodu navíc již dopředu indikovala vyšší spotřebitelská důvěra a karetní transakce. Oproti dubnu maloobchodní tržby vzrostly o 7,3 % a meziročně o 8,1 %, respektive o 5,8 % po očistění o kalendářní vlivy.

Za meziměsíčním růstem maloobchodu v květnu stál především prodej nepotravinářského zboží (11,8 %). Právě tato část maloobchodu v květnu pozitivně reagovala na rozvolnění protiepidemických opatření. V případě pohonných hmot (4,0 %) a hlavně potravin (2,0 %) již efekt rozvolnění nebyl tak významný.

V meziročním srovnání výrazně vzrostly tržby za nepotravinářské zboží a za pohonné hmoty, což je již zmiňovaný efekt nízké statistické základny z loňského května. Opticky velmi silný meziroční růst tržeb si opět připsaly prodejci oděvů a obuvi (41,1 %), prodejci počítačů a komunikačních zařízení (16,6 %) či kosmetiky (14,0 %). Meziroční růst tržeb internetových prodejců v květnu činil „pouze“ 15,6 %, což je však dáno tím, že loni v květnu byly prodeje přes internet extrémně silné. Rozhodně tak na základě květnových čísel nelze říci, že poptávka nákupů zboží přes internet slábne. Naopak trend přesunu nákupů zboží z kamenných obchodů na internet a prostřednictvím zásilkové služby pokračuje. Dynamika prodejů přes internet z posledního roku však byla neudržitelná.

Velmi silný meziroční růst tržeb si v květnu přispaly opravy a prodej motorových vozidel a to o 34 % po očištění o kalendářní vlivy, kde velmi významně zafungoval efekt nízké statistické základny z loňska.

Silná spotřebitelská důvěra, velmi solidní situace na pracovním trhu a postupné rozvolňování úspor domácností do spotřeby budou hrát důležitou roli pro pokračující oživení maloobchodu ve druhé polovině letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…