Miroslav Novák: Komentář k průmyslové produkci – leden 2022

12.03.2022 11:38 | Komentář

Průmysl se v lednu po slabém prosinci vrátil do černých čísel. V meziměsíčním srovnání průmyslová produkce vzrostla o 3,1 % a v meziročním srovnání průmysl přidal 1 %. Pod nízký meziroční růst průmyslu se na začátku letošního roku i nadále negativně podepsaly problémy v automobilovém sektoru.

Miroslav Novák: Komentář k průmyslové produkci – leden 2022
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Výroba motorových vozidel konkrétně v lednu meziročně poklesla o 4,5 %, což zapadá do pokračující dodavatelské krize. Situace s nedostatkem čipů se sice největší domácí automobilce podařilo částečně vyřešit a stav věci je lepší než na podzim loňského roku, zároveň se však výroba automobilů nachází stále daleko od ideálního stavu. Válka na Ukrajině navíc pro automobilový sektor představuje další rizikový faktor a se slabší produkcí motorových vozidel bude pravděpodobně nutné počítat minimálně i po celou první polovinu letošního roku. Pozitivem je alespoň fakt, že problémy se koncentrují téměř výhradně na nabídkovou stranu a poptávka po nových vozidlech zůstává silná. Zatím.

Dalším velkým odvětvím zpracovatelského průmyslu se v lednu dařilo o poznání lépe, což platilo především pro strojírenství (10,8 % r/r). Výroba elektrických zařízení, kovodělný průmysl či výroba počítačů skončily meziročně mírně v plusu. Zatímco produkce aut meziročně klesá, tak výroba ostatních dopravních prostředků v lednu vzrostla o 21,1 % r/r, což zapadá do kontextu rychlého růstu výroby i z předchozích měsíců.

Poptávka zůstává solidní, když hodnota nových zakázek v lednu vzrostla meziročně o 6,9 % a rychleji rostly zahraniční zakázky ve srovnání s těmi tuzemskými. Pozitivní vývoj nových zakázek je však částečně zkreslován tím, že je uváděn v běžných cenách, což za normálních okolností až tolik nevadí, ale v současném prostředí vysoké inflace to znamená, že reálný růst zakázek je nadhodncen.

Zatímco indexy podnikatelských nálad, ať již se jedná o konjunkturální průzkum či indexy PMI, ukazovaly pro začátek letošního roku solidní sentiment mezi průmyslovými podniky, tak ruská agrese na Ukrajině vyhlídky pro postupné oživování výrobní aktivity opět zhoršují. Velkým problémem pro podniky zůstávají na začátku roku vysoké vstupní ceny, což v lednu jasně potvrdil velmi vysoký růst cen průmyslových výrobců. S válkou na Ukrajině se bohužel proinflační riziko ještě dále zvyšuje. Výhled na letošní vývoj průmyslu je tak s docela velkým otazníkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…