Miroslav Novák: Komentář k průmyslové produkci – říjen 2019

11.12.2019 7:32

Říjnová čísla z průmyslu nevyznívají úplně optimisticky, a to ani ne tak kvůli mírnému snížení produkce, jako kvůli poklesu nových zahraničních zakázek. Právě vývoj nových průmyslových zakázek v kombinaci se poklesem listopadového indexu PMI a stále slabými čísly z Německa naznačují, že se průmyslová produkce v závěru letošního roku sníží.

Miroslav Novák: Komentář k průmyslové produkci – říjen 2019
Foto: red
Popisek: Akcenta

Říjnová čísla z průmyslu nevyznívají úplně optimisticky, a to ani ne tak kvůli mírnému snížení produkce, jako kvůli poklesu nových zahraničních zakázek. Právě vývoj nových průmyslových zakázek v kombinaci se poklesem listopadového indexu PMI a stále slabými čísly z Německa naznačují, že průmyslová produkce v závěru letošního roku poklesne.

Průmyslová výroba v říjnu konkrétně oproti září poklesla o 0,1 % a v meziročním srovnání po očištění o pracovní dny poklesla o 0,4 %. Za meziročním poklesem produkce stála v říjnu především slabší čísla z kovodělného průmyslu, z výroby kovů a ze strojírenství. Produkce motorových vozidel sice přispěla kladně, avšak jen mírný růst o 0,7 % r/r nedokázal celkovou produkci za průmysl jako celek dostat do černých čísel. Z velkých průmyslových odvětví se dařilo výrobě elektrických zařízení a energetice.

Horší je pohled na nové zakázky. Ty meziročně poklesly o 4,8 % a ty ze zahraničí o 7,0 %. Částečně to připadá na vrub výraznému poklesu nových zakázek u výroby ostatních dopravních prostředků o 43,1 %, které podléhají vysoké volatilitě. Pokles zakázek se však nevyhnul dalším velkým odvětvím jako jsou motorová vozidla, strojírenství či kovodělný průmysl.

V letošním roce stagnující domácí průmysl si začíná vybírat daň i na zaměstnanosti, když průměrný evidenční počet zaměstnanců v říjnu poklesl o 1,3 % r/r.

Podnikatelské nálady nadále ukazují, že se důvěra v průmyslu snižuje. Podle konjukturálního průzkumu a je optimismus mezi průmyslovými podniky nejslabší od roku 2013. Index PMI se po celý letošní rok nachází pod neutrální hladinou 50 bodů a ani listopad nebyl výjimkou. Domácí průmysl tak pomalu ztrácí dech, avšak zatím stále do určité míry odolává slabým číslům z Německa. Dalšímu zpomalení se však domácí průmysl v závěru letošního a na začátku příštího roku nevyhne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …