Miroslav Novák: Komentář k zasedání bankovní rady ČNB

30.09.2021 18:44 | Komentář

Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání překvapivě zvýšila hlavní úrokovou sazbu rovnou o 75 bazických bodů na 1,50 %. V zářijových rozhovorech se sice většina členů bankovní rady vyjadřovala v tom smyslu, že je potřeba výrazněji zpřísnit měnovou politiku, avšak počítalo se zvýšením hlavní sazby „pouze“ o 50 bazických bodů. Jedná se první takto rychlé zvýšení hlavní sazby od krizového roku 1997.

Miroslav Novák: Komentář k zasedání bankovní rady ČNB
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

O důvodech, proč se bankovní rada rozhodla k takto silnému kroku, bude bezpochyby na tiskové konferenci detailněji informovat guvernér J. Rusnok. Hlavním důvodem, proč ČNB takto prudce sazby zvýšila, je však bezesporu inflace. A to jak ta aktuální, tak ta budoucí v podobě zvyšujících se inflačních očekávání. Ve 4. čtvrtletí je totiž velmi pravděpodobné, že meziroční růst inflace bude atakovat minimálně 5 % a výrazně nad 2 % bude i po větší část příštího roku.

To, že se bankovní rada k takto silnému kroku rozhodla, je rozhodně chvályhodné v tom smyslu, že bere velmi vážně inflační cíl a zároveň tím jasně potvrdila i svoji nezávislost na poli měnové politiky. Zároveň má však takto prudké zvýšení sazeb určitou pachuť toho, že se bankovní rada s utahováním měnové politiky o něco opozdila a nyní se to snaží narychlo dohnat. Zároveň je vzhledem k povaze současné inflace, kde hraje významnou roli nabídková strana, k dispozici i doplňkový nástroj v podobě obnovení odprodeje výnosů z devizových rezerv. Pokud by bankovní rada totiž začala narychlo ve větším objemu rozpouštět výnosy, tak by tím lépe cílila na posílení koruny a tím i na extrémně zdražující suroviny a zároveň by tak mohl být růst sazeb o něco hladší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…