Miroslav Novák: Koruna v úvodu nového roku mohutně posiluje

05.01.2022 15:23 | Komentář

Koruna vůči euru na začátku letošního roku mohutně posiluje. Včera krátce zamířila pod hladinu 24,80 CZK/EUR. Dnes v závěru odpoledne posílila k úrovni 24,60 CZK/EUR, což je nejsilnější hodnota české měny od září 2012.

Miroslav Novák: Koruna v úvodu nového roku mohutně posiluje
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Výrazné zisky si však na úvod nového roku připisují i další středoevropské měny jako je maďarský forint či polský zlotý. Všechny tři centrální banky ve středoevropském regionu totiž ve druhé polovině loňského roku začaly zvyšovat úrokové sazby a s ohledem na vysokou inflaci se zvyšováním zatím žádná z nich není u konce. To je zásadní rozdíl oproti Evropské centrální bance, která navzdory vysoké inflaci v eurozóně pro letošek zvyšování sazeb neplánuje.

Posilování koruny nelze vyloučit ani v dalších dnech tohoto týdne, když silnější technická rezistence se nachází v rozmezí 24,40 – 24,50 CZK/EUR. V příštím týdnu navíc korunové zisky může akcelerovat prosincová spotřebitelská inflace. Přitom platí rovnítko – čím rychlejší inflace, tím vyšší zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB na únorovém zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…