Miroslav Novák: Nejnižší počet volných pracovních míst od května 2018

09.11.2022 15:33 | Komentář

Podíl nezaměstnaných osob v říjnu oproti září velmi mírně poklesl a po zaokrouhlení setrval na 3,5 %. Říjen je obvykle měsícem, kdy počet nezaměstnaných výrazněji poklesne, což se letos nepotvrdilo.

Miroslav Novák: Nejnižší počet volných pracovních míst od května 2018
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Vývoj počtu nezaměstnaných na pracovním trhu tak i nadále naznačuje, že se situace na pracovním trhu začíná ochlazovat. Firmy začínají být s nabíráním nových zaměstnanců opatrnější, než tomu bylo v první polovině letošního roku a na tom se nic nezmění ani v nadcházejících měsících.

V absolutním počtu došlo v říjnu k mírnému poklesu nezaměstnaných na 255,8 tis. ze zářijových 256,4 tis. Lehce se zhoršující situaci na pracovním trhu v říjnu indikoval i pokles počtu nabízených volných pracovních míst (o 8,7 tis. na 297,4 tis.). Oproti 1. čtvrtletí letošního roku je počet nabízených míst nižší zhruba o 60 tis. a aktuálních 297,4 tis. je nejnižší hodnota od května 2018.

I nadále platí, že z dalšího mírného nárůstu nezaměstnanosti nelze dělat zásadní pesimistické závěry ohledně dalšího vývoje na pracovním trhu. Na to je ještě příliš brzy. V každém případě se však pro nadcházející měsíce zvyšuje pravděpodobnost dalšího pozvolného nárůstu nezaměstnanosti a úbytku volných pracovních pozic. V souhrnu za celý letošní rok je tak nutné počítat s podílem nezaměstnaných osob na 3,4 %. S větším otazníkem je poté vývoj na pracovním trhu v roce 2023 a to jak s ohledem na energetickou krizi, tak i vzhledem k oslabující zahraniční poptávce. Nárůstu nezaměstnanosti se v příštím roce již pravděpodobně nevyhneme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.