Miroslav Novák: Průmyslová produkce – srpen 2019

07.10.2019 14:32

Celkově výsledky průmyslu za červenec a srpen nevycházejí tak špatně jak naznačovaly například indexy podnikatelských nálad (PMI). Domácí průmysl evidentně zpomaluje, avšak zatím stále do určité míry odolává slabým číslům z Německa.

Miroslav Novák: Průmyslová produkce – srpen 2019
Foto: red
Popisek: Akcenta

Průmysl se v srpnu vrátil do červených čísel. Průmyslová produkce v srpnu oproti červenci poklesla o 0,1 % a v meziročním srovnání o 3,8 %. Po úpravě o kalendářní vlivy, když letošní srpen měl o jeden pracovní den méně než ten loňský, však průmysl meziročně poklesl jen o 1,2 %. Výsledek průmyslu v srpnu navíc zkreslily celozávodní dovolené ve velkých podnicích, které v letošním roce připadly z větší části právě na srpen.

Za srpnovým meziročním poklesem průmyslu stála všechna odvětví – těžba, zpracovatelský průmysl i energetika. V rámci zpracovatelského průmyslu poklesla produkce počítačů a elektronických a optických přístrojů, výroba základních kovů a výroba kovových konstrukcí. Produkce naopak vzrostla v případě motorových vozidel, elektrických zařízení a farmaceutických výrobků.

Pokles v srpnu zaznamenaly i nové zakázky (-0,9 % r/r). Tuzemské zakázky poklesly o 4,2 % r/r, zatímco ty zahraniční o 0,6 % r/r vzrostly. S ohledem na vývoj automobilového trhu v EU je pozitivní zprávou růst nových zakázek u motorových vozidel (5,6 % r/r).

Celkově výsledky průmyslu za červenec a srpen nevycházejí tak špatně jak naznačovaly například indexy podnikatelských nálad (PMI). Domácí průmysl evidentně zpomaluje, avšak zatím stále do určité míry odolává slabým číslům z Německa. Dalšímu zpomalení se však domácí průmysl v nadcházejících měsících nevyhne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…