Miroslav Novák: Rostoucí geopolitické napětí tlačí kurz koruny do silné defenzivy

01.03.2022 21:00 | Komentář

Odpojení ruského finančního systému od SWIFTu má podle mě jen omezený přímý dopad na kurz CZK vůči EUR, ale řetězovitý nepřímý dopad na kurz CZK může být obrovský.

Miroslav Novák: Rostoucí geopolitické napětí tlačí kurz koruny do silné defenzivy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

A to se nyní začíná ukazovat. Je nutné uvažovat v následující linii. Odpojení Ruska od SWIFTu a zmražení devizových rezerv ruské centrální banky znamená obrovský tlak na propad kurzu RUB, odstřižení ruských podniků od zahraničního financování a devizových obchodů, „run“ ruských občanů na banky s hrozbou velmi prudkého růstu inflace v Rusku a celkového hospodářského zhroucení země.

Toto vše samozřejmě dále zvyšuje šance na další eskalaci konfliktu na Ukrajině a ještě větší agresi ze strany Ruska. Agresivní rétorika Ruska ohledně použití jaderných zbraní a vymezování sféry vlivu se může dále stupňovat. A toto je obrovský strašák pro finanční trhy a samozřejmě i pro kurz CZK a celý středoevropský region. 

Česká národní banka (ČNB) se nyní nachází ve velmi obtížné pozici, protože eskalace napětí na Ukrajině znamená další růst cen energetických komodit a zároveň i oslabování koruny, což vyšší ceny ropy a zemního plynu ještě násobí. Pokud byly ještě před měsícem reálné odhady spotřebitelské inflace pro letošek v rozmezí 8 – 9 %, tak nyní je již téměř jasné, že inflace bude dvouciferná a nelze vůbec vyloučit, že překročení 10 % bude výrazné. ČNB má ve vtahu k velikosti domácí ekonomiky obří devizové rezervy ve výši 175 mld. USD a může je proti oslabování CZK kdykoliv použít. Otázkou je, jak moc by to bylo za současné situace efektivní a kdy s případnými intervencemi začít.

Zkraje dnešního odpoledne koruna oslabuje na úroveň 25,50 CZK/EUR a je nejslabší od začátku loňského prosince. Silné výprodeje se týkají i dalších měn středoevropského regionu.

Pro březen jsou podle mě na stole tři scénáře vývoje koruny, přičemž situace se může velmi rychle měnit.

(1) Konflikt začne deeskalovat, geopolitické napětí opadne a CZK rychle posílí zpět do pásma 24,20 – 24,60 CZK/EUR. Pro nadcházející dny je to nejméně pravděpodobný scénář.

(2) Pravděpodobnější variantou je, že vysoké geopolitické napětí bude přetrvávat po větší část března. Kurz CZK tak bude i nadále pod tlakem a obchodovat se bude v širším okolí hranice 25 CZK/EUR. Případnému výraznějšímu oslabení CZK může bránit ČNB intervencemi na devizovém trhu. Nejprve slovně, poté i reálnými intervencemi.

(3) Konflikt na Ukrajině bude ještě více eskalovat a slova o použití jaderných zbraní se budou skloňovat stále častěji. Riziková prémie u CZK se bude zvyšovat a může dojít ke spuštění podobného nebo ještě většího „armagedonu“, který jsme viděli v únoru a v březnu 2020 při covidové pandemii, tj. oslabení CZK směrem k hladině 27 CZK/EUR a výše.

V tuto chvíli se bohužel zdá, že se přesouváme stále více ke scénáři číslo tři, když finanční trhy geopolitické riziko významně podceňovaly, což není nepodobné s vývojem těsně před covidovou pandemií na začátku roku 2020.

Miroslav Novák
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …