Miroslav Novák: Růst mezd zpomalil více, než se očekávalo

07.03.2022 10:32 | Komentář

Růst mezd v závěru loňského roku zpomalil více, než se očekávalo. Konkrétně průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla ve 4. čtvrtletí 2021 nominálně o 4,0 % r/r, avšak vzhledem k vysoké spotřebitelské inflaci reálně o 2,0 % r/r poklesla. V absolutní výši průměrná hrubá měsíční nominální mzda činila 40 135 Kč a tzv. mediánová mzda 34 360 Kč.

Miroslav Novák: Růst mezd zpomalil více, než se očekávalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V souhrnu za celý loňský rok průměrná mzda vzrostla nominálně o 6,1 % na 37 839 Kč. Po očištění o inflaci došlo k reálnému růstu průměrné mzdy o 2,2 %.

K meziročnímu zpomalení růstu mezd ve 4. čtvrtletí přispěl především pokles mezd v odvětví zdravotní a sociální péče (-8,1 % r/r), který souvisel s vysokou srovnávací základnou z konce roku 2020, kdy došlo k vyplacení mimořádných „covidových“ odměn. Meziročně slabý byl růst mezd i v odvětví veřejná správa a obrana (1,4 %) a v rámci průmyslu mzdy stagnovaly v automobilovém průmyslu, který byl ve druhé polovině roku zasažen čipovou krizí, a došlo zde k omezení produkce.

Na druhé straně v řadě odvětví ve 4. čtvrtletí mzdy rostly velmi svižně, k čemuž nepochybně přispívala i situace na pracovním trhu s nízkou nezaměstnaností a vysokou poptávkou zaměstnavatelů po pracovní síle. Nejrychleji mzdy rostly v odvětví činnosti v oblasti nemovitostí (14,2 %), kde byl růst mezd svázán s rychle rostoucími cenami nemovitostí a vysokou poptávkou po nákupech bytů. Silný byl i růst mezd v ubytování, stravování a pohostinství (9,7 %), což šlo ruku v ruce s nedostatkem zaměstnanců a vyššímu tlaku na mzdy. V oddílu s největším počtem zaměstnanců, v průmyslu, mzdy v průměru vzrostly o 4,2 %.

Z pohledu reálného vývoje mezd hrála ve 4. čtvrtletí již důležitou roli vysoká inflace. A právě rychlý růst spotřebitelských cen se v letošním roce bude velmi negativně promítat do reálného růstu mezd, který bude výrazně záporný. S ohledem na aktuální kumulaci proinflačních rizik je již téměř jisté, že pokles reálných mezd bude letos výrazně hlubší než v letech 2012 a 2013 a bohužel se také zvyšuje pravděpodobnost velmi slabého hospodářského růstu či dokonce hospodářské recese.

Miroslav Novák
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.