Miroslav Novák: Silný meziroční růst maloobchodu je zkreslen slabou základnou z loňského ledna

15.03.2022 7:34 | Komentář

Komentář k maloobchodním tržbám – leden 2022

Miroslav Novák: Silný meziroční růst maloobchodu je zkreslen slabou základnou z loňského ledna
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Maloobchod si připsal na začátku letošního roku solidní výsledky a částečně tak kompenzoval slabší výkonost v závěru loňského roku. Silný meziroční růst maloobchodu je však zkreslen slabou základnou z loňského ledna, kdy byl sektor služeb paralyzován protiepidemickými opatřeními. Konkrétně maloobchodní tržby v lednu oproti prosinci vzrostly o 1,6 % a v meziročním srovnání po očištění o kalendářní vlivy vzrostly o 8,5 %.

Za meziročním růstem maloobchodu stál v lednu téměř výhradně prodej nepotravinářského zboží, což bylo ovlivněno nízkou srovnávací základnou z loňského ledna. Extrémně prudký růst tržeb v lednu vykázali konkrétně prodejci oděvů a obuvi (299,2 %), avšak oproti lednu 2020 byly tržby stále skoro o pětinu nižší. Vysoké meziroční přírůstky tržeb se týkali i výrobků pro kulturu, sport a rekreaci (30,9 %) či výrobky pro domácnost (27,2 %).

Meziroční pokles tržeb naopak v lednu zaznamenaly internetové a zásilkové obchody (5,7 %), což bylo však pro změnu dáno tím, že loni v lednu tržby přes internet trhaly rekordy. Rozhodně nelze říci, že by boom e-shopů končil, avšak s ohledem na předchozí dva roky ovlivněné pandemií je jasné, že růst prodejů přes internet letos nebude zdaleka tak silný.

Zatímco vývoj maloobchodu v posledních dvou letech výrazně ovlivňovala covidová pandemie, tak letos bude hlavním hýbatelem na poli maloobchodu velmi vysoká spotřebitelská inflace. Prudké zdražování citlivých položek jako jsou energie, potraviny či pohonné hmoty bude negativně ovlivňovat spotřebitelský apetit českých domácností a celkový růst maloobchodu tak pravděpodobně letos bude spíše slabší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…