Miroslav Novák: Situace na pracovním trhu se začíná ochlazovat

10.10.2022 18:02 | Komentář

Zářijový podíl nezaměstnaných osob znovu potvrdil, že se situace na pracovním trhu začíná ochlazovat. V září opět nezafungovaly tradiční sezonní vzorce, když podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,5 % ze srpnových 3,4 %.

Miroslav Novák: Situace na pracovním trhu se začíná ochlazovat
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Firmy začínají být s nabíráním nových zaměstnanců opatrnější, než tomu bylo v první polovině letošního roku a na tom se nic nezmění ani v nadcházejících měsících.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Tradičně v září vzrostl počet registrovaných absolventů na úřadech práce a to o 5,1 tis., který však nebyl dostatečně vyvážen nabíráním nových zaměstnanců. V absolutním počtu došlo v září k nárůstu nezaměstnaných na 256,4 tis. ze srpnových 251,8 tis.

Zhoršující se situaci na pracovním trhu v září indikoval i pokles počtu nabízených volných pracovních míst (o 6,2 tis.), ačkoliv jejich celkový počet zůstává i nadále velmi vysoký (v září 306,1 tis.). Otázkou samozřejmě je, jak moc statistika volných pracovních míst odráží realitu a jak moc jsou některá nabízená pracovní místa aktuální.

Stále platí, že z dalšího mírného nárůstu nezaměstnanosti nelze dělat zásadní pesimistické závěry ohledně dalšího vývoje na pracovním trhu. Na to je ještě příliš brzy. V každém případě se však pro nadcházející měsíce zvyšuje pravděpodobnost dalšího pozvolného nárůstu nezaměstnanosti a úbytku volných pracovních pozic. V souhrnu za celý letošní rok je tak nutné počítat s podílem nezaměstnaných osob na 3,4 %. S větším otazníkem je poté vývoj na pracovním trhu v roce 2023 a to jak s ohledem na energetickou krizi, tak i vzhledem k oslabující zahraniční poptávce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…