Miroslav Novák: Úrokový diferenciál mezi korunou a eurem se posouvá ve prospěch české měny

02.08.2018 17:51

Komentář k zasedání bankovní rady ČNB

Miroslav Novák: Úrokový diferenciál mezi korunou a eurem se posouvá ve prospěch české měny
Foto: pixabay.com
Popisek: Peníze, měna - ilustrační roto

Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání letos již potřetí zvýšila úrokové sazby a guvernér J. Rusnok na tiskové konferenci explicitně nevyloučil minimálně ještě jedno zvýšení sazeb do konce letošního roku. Hlavní úroková sazba tak nově, respektive od zítřka, činí 1,25 % a zvýšení se tentokráte nevyhnulo ani diskontní sazbě, kterou dříve nechávala ČNB beze změny. Kladný úrokový diferenciál mezi korunou a eurem se tímto krokem ČNB dále posouvá ve prospěch české měny.

Jak moc je pravděpodobné ještě jedno zvýšení úrokových sazeb v letošním roce? Určitě přes 50 %. Klíčem ke zvýšení sazeb do konce roku však bude jednoznačně kurz koruny. Za předpokladu, že se koruna bude v nadcházejících měsících pohybovat kolem současných hodnot, tj. lehce nad 25,50 CZK/EUR je ještě jedno zvýšení sazeb téměř jistotou. Domácí ekonomika v podobě přehřátého pracovního trhu totiž poskytuje dostatek proinflačních tlaků. V případě, že by se koruna dostala sopečně s dalšími středoevropskými měnami pod prodejní tlak a držela se u hladiny 26 CZK/EUR, tj. na hodnotách z konce června a začátku července, měla by ČNB dokonce prostor ještě k minimálně dvojímu zvýšení sazeb. Naopak, pokud bude koruna posilovat a přiblíží se hladině 25 CZK/EUR, může to pro ČNB představovat překážku i pro jedno zvýšení sazeb.

V každém případě je nutné zmínit, že ve střednědobém výhledu by koruna měla k euru spíše posilovat. Kladný úrokový diferenciál, přebytkové vnější bilance, vyšší tempo růstu HDP i produktivity práce a výsledně i nejnižší nezaměstnanost v celé EU. To vše jsou faktory a v případě nezaměstnanosti důsledek, které by měly korunu vůči euru tlačit během nadcházejících čtvrtletí k silnějším hodnotám.

Miroslav Novák
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …